Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Organisatie kijkt terug op geslaagd Eikoerei

Geplaatst op: 19 september 2016

De organisatie van de  inmiddels 3e editie van streektaalfestival Eikoerei te Genemuiden kijkt terug op een prachtig evenement. Het programma bood activiteiten voor jong en oud. De start was vrijdagavond met de streektaalavond in het Hervormd Centrum. Na een welkomstwoord door SCEG-voorzitter Harrie Rietman werd het officiële startsein gegeven door Arie Slob, directeur Historisch Centrum Overijssel en de IJsselacademie. Deze gaf aan een pleitbezorger van het behoud van streektaal te zijn.

Dat de streektaal in Genemuiden nog leeft werd niet alleen bewezen door een groot aantal inzendingen voor de verkiezing van het mooiste “Gaellemuniger mens-woord”, maar nog meer doordat er woorden tussen zaten die nog vrij jong waren, aldus Jannie Bakker van de Taelkrink. En een taal die verandert, is een levende taal, stelde zij.
“Iepekraessien” werd deze avond verkozen tot het mooiste woord.

Op zaterdag werd het festival onder mooi nazomerweer vervolgd. Om half 2 doken (jeugd)leden van zwemclub De Eerste Kolk in het Zwarte Water. Zij zwommen via de Sas naar de binnenhaven, waar zij met het luiden van een scheepsbel de start van vele activiteiten op en rond het Havenplein markeerden..

Aan het begin van de middag was de organisatie nog even bang dat het publiek verstek liet gaan. Het was rustig op het Havenplein en in de tent. Maar dat schijn bedriegt, gold ook hier. De optredens in de tent hadden dan helaas nog niet zo veel publiek, maar de binnenactiviteiten zoals het theater en de filmzaal in ’t Olde Staduus trokken volle zalen. De artiesten in het theater zorgden voor vele glim-, en schaterlachen.

Ook de lezingen van archeoloog Jos van Dalfsen trokken veel belangstellenden naar het Historisch Centrum Genemuiden. In de tuin van dit HCG werd ook een quiz over oude gebruiksvoorwerpen gehouden. En er waren zelfs 5 vaartochten naar ’t Diep in plaats van de geplande 3.

De jeugd vermaakte zich inmiddels buiten, waar scheepjesflessen te bewonderen waren of waar zij in de archeologietenten meer te weten konden komen over oude voorwerpen zoals een koeienkaak, een oude pijlpunt en diverse gebruiksvoorwerpen. Ook konden zij scherven bij elkaar zoeken, aan elkaar plakken en zo het voorwerp in elkaar zetten.
Op het Havenplein stonden grote beeldborden opgesteld die een stuk historie van Genemuiden verhaalden.
Goochelaar Hank had een gewillig publiek en de Oudhollandse kinderspelen werden niet alleen door de jeugd beoefend….

In Zorgcentrum De Meente was De Stadskamp de hele middag goed gevuld. Hier traden Wim en Sander, het Seniorenorkest o.l.v. Leo Torn en kinderkoor Uniek op. De liedjes en melodietjes zorgden voor veel herkenning.

Aan het eind van de middag was de tent goed gevuld. Gé Reinders en Hasselts Fanfare verzorgden een prachtig optreden, dat afgesloten werd met het welbekende, door Gé geschreven, nummer Bloasmuziek. Gezien de enthousiaste reacties van het publiek viel dit concert goed in de smaak.

Rond etenstijd werd het toch weer wat rustiger in de tent. Maar zij die bleven genoten van het heerlijke eten, verzorgd door lokale bedrijven,  en muziek op het horecaplein.

De dialectdienst Zingnd noar de Zundag in de Hervormde Kerk had als thema “De stad van het levende water” en werd geleid door onze oud plaatsgenoot Jan van der Kolk.

Het hoofdpodium in de tent was later op de avond eerst voor Handy Joe and the boogie kearls en het slotoptreden was aan de Genemuider dialectband Juust.
Juust begon het optreden voor een inmiddels weer volle tent met hun welbekende eigen werk. Dit zorgde al voor veel gezelligheid. Maar zoals beloofd kwamen ze na een korte pauze terug als Juust & Friends. In gepaste kledij brachten ze met een geweldige blazerssectie een blok met bekende soulmuziek ten gehore. Uiteraard voorzien van een eigen tekst in dialect. Dit verrassende optreden zorgde voor een spetterende afsluiting van Eikoerei 2016! !

In zijn slotwoord memoreerde Sander Brouwer, de voorzitter van de werkgroep, dat dit niet alleen een feest is voor Genemuiden, maar voor de gehele gemeente Zwartewaterland. En dat dit gratis toegankelijke feestje alleen mogelijk was door de medewerking van subsidiënten, sponsoren en vrijwilligers.

Volgend jaar is het op de 3e zaterdag in september weer de beurt aan Genemusiment en daarna in 2018 de 4e editie van Eikoerei.

De werkgroep Eikoerei kan moe, maar voldaan terugkijken op een geslaagd Eikoerei 2016. Trots ook op alle bezoekers, want zonder hen kan een feest geen feestje worden..

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500