Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Werk in uitvoering’ aan de slag in Oekraïne

Geplaatst op: 24 oktober 2016

Het bestuur van 'Werk in uitvoering'

Acht jaar lang gingen ze naar Polen, en toen was het tijd voor iets nieuws. Samen met drie anderen zette Willem Bonsink uit Zwartsluis nog niet zolang geleden de stichting ‘Werk in uitvoering’ op. Aanstaande zaterdag gaan ze al op reis naar Oekraïne voor hun eerste project.

Twee jaar geleden gingen ze met een groep van dertig man naar Polen. “Daar is nog steeds wel ellende, maar financieel zie je het er hard vooruitgaan”, zegt Bonsink. Daarna kwam er een jaar waarin geen actie vond, en nu is hij, met twaalf anderen, klaar om in Oekraïne aan de slag te gaan.

Niet dat de stichting gekoppeld is aan een specifiek land. “Misschien gaan we volgend jaar weer naar een ander land”, vertelt hij. Nu werden ze, door Jan Timmerman van stichting Dorotty, op het spoor van Oekraïne gezet. Ging de reis naar Polen nog met dertig man, nu is er slechts een select groepje dat meegaat.

“Er gaan nu vooral doelgerichte vakmensen mee. De één is installateur, de ander weer tegelzetter”, zegt Bonsink. “Volgend jaar kunnen we misschien met een grotere groep gaan. Nu is alles ook voor ons nog nieuw.” Desondanks neemt de ploeg wel ervaringen uit Polen mee. “Onze vorige predikant, Bert Davelaar, bracht dat naar Zwartsluis toe. We hebben dat toen als gemeente opgepakt en zijn daarmee doorgegaan. Johan Duijster, die daarna kwam, is ook een paar keer mee geweest en gaat nu ook mee, ondanks dat hij in Papendrecht woont.” Predikant Henrico ter Beek is eenmalig meegeweest, maar gaat nu niet meer mee.

Desondanks is de stichting niet kerkelijk gebonden. “We staan open voor iedereen. We doen dit wel vanuit christelijk oogpunt, maar dat is niet verweven met onze stichting. Een anti-kerkelijk iemand zou dus in principe ook gewoon met ons mee kunnen gaan.”

Jan Timmerman was ook degene die de nieuwe stichting er op wees dat ze in aanmerking zouden kunnen komen voor het 2e/3e wereldproject van de gemeente Zwartewaterland. Dat werden ze. “De gemeente verwacht dan dat je drie à vier acties doet. Dat doen we nu al, we stonden vorige week op de Biestemerk. Daarvoor hebben we op maandagavond (onder andere) 400 slaatjes gemaakt en die waren allemaal uitverkocht. Een goede start dus.”

Zaterdagavond vond een huiskamerconcert plaats bij één van de bestuursleden met leden van de band Alice Springs. Ook dat bracht het nodige geld in het laatje. “We vertrekken aanstaande zaterdag al, dus die andere acties doen we later.” Op de planning staat bijvoorbeeld een maaltijd bij Jan Timmerman, waarvoor mensen een plaatsje kunnen reserveren. “Hij kookt dan eten voor twaalf mensen, dat heeft ‘ie al eerder gedaan.” Daarnaast heeft de ploeg van ‘Werk in Uitvoering’ goede sponsoren. “En we hebben nog wat geld over van de acties in Polen, dus we hebben een goede basis.”

In Oekraïne gaan ze een buitenschoolse opvang voor kansarme kinderen afbouwen. “Het casco is daar al gebouwd, door een plaatselijke aannemer. Wij gaan de puntjes op de i zetten.” Hoe het precies zal gaan is nog afwachten. “Het is daar altijd anders dan in Nederland, de cultuur is daar heel anders. Dat zijn we ook al een beetje gewend van Polen.”

De groep van dertien personen (drie vrouwen, tien mannen) slaapt in Oekraïne bij een boerengezin. “Zij vangen al meer dan zestien jaar groepen op. De vrouw wil ons helpen wegwijs te maken, in het dorpje van ongeveer 400 mensen. Wij kunnen daar slapen in een verbouwde schuur, die door eerdere groepen al eens onder handen genomen is.”

Zaterdagmorgen om half 8 vertrekt de ploeg uit Zwartsluis, vanaf De Poort. Ze hopen ‘s avonds rond 17.00/18.00 uur aan te komen in Oekraïne. “Maar bij de grens is het altijd afwachten of je door mag rijden. We zien het wel.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500