Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

2016 (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 31 december 2016

Ik zeg het niet snel, maar hé, 2016 was nou niet bepaald het jaar waar we het over vijfendertig jaar onder het genot van goeie gazeuse nog even over gaan hebben.

Of nou ja, misschien ook wel. Dat we tijdens diezelfde borrel eerst 2017 nog even gaan overdenken, en dan zeggen: “Goh, dat Donald Trump als President van Amerika werd afgezet door Bertie uit Boer Zoekt Vrouw, dat zag toch ook eigenlijk niemand aankomen hè”. Of, dat we in 2017 IS lieten zwijgen. Niet verslaan, verslaan is het bloedvergieten van onschuldige kinderen die een Syrische vorm van hinkstapsprong spelen. Dat kan nooit de vijand zijn. De vijand is degene die vijandigheden overbrengt op andere mensen. IS moeten we laten zwijgen. Het liefst met rode rozen. Of desnoods met muziekfragmenten van Kane. Maar het zal ons lukken. Het moet. Ik geloof in de goedheid van de mens. En ja, ik heb ook wel eens met opzet door een plas gereden voor een bushalte. En eerlijk? Ik heb drie minuten daarna hetzelfde rondje nóg eens gereden.

En u moet mij geloven wanneer ik zeg dat ik veel rondjes rij. Of fiets. Of loop. Maar mijn ronde kent uiteindelijk altijd hetzelfde einde, mijn huis. Dit jaar werden er te vaak rondjes in vrachtwagens gereden door mensen die als bestemming een ander einde hadden. Dat van zichzelf. En van onschuldige mensen. En daar daar heb ik een zwak voor. Onschuldige mensen. Het zijn de mensen die naast u en ik de straat wonen, voor ons in de rij van de supermarkt staan, en sterker nog: het zijn de mensen waarvan andere mensen denken dat het u en ik zijn. Dat was voor mij vooral 2016. Dat u en ik zomaar in het journaal genoemd konden worden.

Alhoewel, het was qua journaal redelijk druk dit jaar. Ik kan me geen jaar herinneren dat er zoveel prominenten verloren zijn gegaan. En echt, ik kan begrijpen dat het overlijden van een dierbare u meer aan het hart gaat dan het heengaan van David Bowie, Koen Everink, Muhammad Ali, Mieke Telkamp, Prince, Joop Braakhekke of Johan. Inderdaad, Johan. Johan behoeft geen achternaam. Johan is, ja, Johan. En ja, ik snap best dat uw buurvrouw een goede groentesoep in huis had. Maar, kon ze de sleep van Johan? Ik durf niet uit te sluiten dat Johan zelfs een betere groentesoep op tafel zou kunnen toveren. Want zo was Johan. Ook dat was voor mij 2016. Johan, het heengaan van een goede bekende. Die ik nooit heb mogen ontmoeten.

2016, het jaar waarin oude sterren het leven lieten, maar nieuwe legendes geboren werden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500