Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Marianne Slagter liep 775 kilometer

Geplaatst op: 11 februari 2017

Ook Marianne Slagter was dinsdagavond te gast in de speciale Santiago-editie van Umme de Toafel. Zij liep 775 kilometer vanuit Frankrijk naar het Spaanse bedevaartsoord. “Ik was vijftig geworden, de kinderen waren de deur uit en ik wilde gewoon een poos weg. Maar dan niet als een twintiger of dertiger een paar weken op het strand liggen”, legde ze haar beweegredenen voor de bedevaartstocht uit.

Dat plan kwam pas vrij laat tot stand en was geen vervolg van het lezen van haar eigen bucketlist. “Een vastomlijnd plan was het niet. Ik heb pas een week of zes van tevoren geboekt. Daarna kocht ik een rugzak, liep een keer of twee en vertrok daarna richting Frankrijk. Daar liep ik dezelfde route als Johan Snel. Dat betekent een kilometer of 25 per dag”, vertelde Slagter. 25 kilometer in Frankrijk en Spanje is wel wat anders dan in Nederland. In Frankrijk staat al direct een flinke col op het programma, door Snel omgedoopt tot ‘col de la loeder’.

Ook Slagter was tijdens de tocht grotendeels op haar zelf aangewezen. Waar anderen als een ander mens terugkeren, was dat bij haar niet het geval. “Het is wel een soort van resetten. Je bent weg van het dagelijkse leven en ziet wel wat de dag brengt. Daardoor kom je jezelf tegen, maar ik heb de indruk dat ik mezelf al goed kende. De ontmoetingen tijdens een tocht zijn wel bijzonder. Op een dag liep ik met een vrouw mee en we vertelden elkaar ons levensverhaal. We liepen hand in hand Pamplona binnen. Nu weet ik al niet eens meer hoe ze heet…”

Ook voor Marianne was het bereiken van Santiago een merkwaardige anti-climax. “Een dag voor aankomst was ik best emotioneel. Je wilt eigenlijk helemaal niet dat de tocht ten einde is. Daardoor maken weemoed en heimwee zich van je meester. En dat gevoel heb ik nu nog steeds.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500