Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Storm over de Beulaeke

Geplaatst op: 22 februari 2017

Elke keer als Barbara Lok vanuit Sint Jansklooster richting Steenwijk rijdt, kijkt ze even naar links. Daar ligt het verdronken dorp Beulaeke, thema van de musical die in mei in theater De Meenthe wordt opgevoerd. In het koor van negentig ‘bewoners van Beulaeke’ zitten veel inwoners van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Jan Blei schreef bovendien de teksten en is straks de verteller op het podium. “Dit wordt heel mooi”, weet Lok nu al.

Het is typisch zo’n geval van een project dat wat uit de hand is gelopen. Meenthe-directeur Han Evers vroeg Lok of ze eens een voorstelling wilde maken. “Daarbij kreeg ik het idee dat ik iets regionaals wilde doen. Verdronken dorp Beulaeke kwam al snel in me op. Het is zo’n bijzonder verhaal en bovendien vertelde mijn opa altijd dat de Lokken daar ook vandaan komen. Een tak van de familie ging na de ramp naar Vollenhove, de andere helft naar Belt-Schutsloot. Daar stam ik vanaf. Vervolgens bleef het stuk maar groeien, waardoor we nu een grote musical met negentig koorleden hebben.”

Ze vroeg Jan Blei anderhalf jaar terug voor de teksten. ‘Mist en regen’ was het eerste nummer wat hij aanleverde. “De melodie en de muziek kwam daar als vanzelfsprekend bij naar boven. Toch heb ik vervolgens een vriend gevraagd om ook muziek mee te schrijven. Ik wilde dat de nummers heel gevarieerd zouden zijn. Afgelopen augustus begonnen we de audities voor de hoofdrolspelers en vanaf oktober zijn die aan het oefenen. Mensen komen overal vandaan. Bijzonder is ook dat een opa, zoon en kleindochter meedoen. En de sfeer is heel leuk. De hoofdrolspelers en de koorleden krijgen ontzettend veel energie van dit project.”

En dat terwijl het thema bepaald niet overloopt van vrolijkheid. Te ver doorgeschoten turfwinning maken dorpje Beulaeke in de 18e eeuw een makkelijke prooi voor grote stormen. “Alles draait om de storm die er aan komt. Een van de hoofdpersonages waarschuwt daarvoor, maar café-eigenaresse Schele Gees en andere dorpelingen maken haar voor heks uit. Natuurlijk zijn er ook veel intriges en romances. Jan Blei heeft al zijn fantasie erop losgelaten, al gaat hij wel uit van historische feiten. Daarvoor heeft hij ook het nodige onderzoek verricht.”

Zwartsluis komt ook in het stuk voor, vertelt Lok. “Het verhaal gaat dat drie schapen op een turf naar wat toen nog Swartesluys heette werden gedreven. Dat komt terug in het stuk. Merlinde Blei is een van de hoofdrolspelers. En buiten dat doen onder meer Martin Hekman, Gea Haasjes, Ina Lok en Geeske Hekman mee in het koor. Uit Hasselt komt hoofdrolspeelster Marlous Holster en uit Genemuiden zijn Dick van Zandwijk en Harma Beens koorleden. Deze musical is dus ook heel interessant voor Zwartewaterlanders.”

Over belangstelling hoeft ‘Storm over de Beulaeke’ sowieso niet te klagen. De voorstellingen op 19 en 20 mei zijn bijna uitverkocht. Wellicht zijn er extra shows mogelijk. “Het zou ook geweldig zijn als we de musical een keer buiten konden opvoeren, op een ponton bij Giethoorn of hier bij de ijsbaan in Sint Jansklooster bijvoorbeeld. Maar eerst maar eens volle zalen in De Meenthe. Het wordt in ieder geval heel bijzonder.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500