Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgmeijer heeft scherp gekeken in de natuur

Geplaatst op: 17 maart 2017

“Wat heeft ie scherp gekeken…”, zegt boswachter Egbert Beens van Staatsbosbeheer bij de presentatie van het boek Land van Zeearend en Kievitsbloem. Hij heeft het over Marinus Burgmeijer die een boek over de IJsseldelta schreef en schilderde. Daarvan gaf hij vrijdag in het Tapijtmuseum het eerste exemplaar aan zijn echtgenote. “De afgelopen periode ging me alles het ene oor in en het andere weer uit. Ik ga nu weer beter luisteren”, glimlachte de kunstenaar.

Burgmeijer portretteert in het boek zijn geboortegrond. “Als kind had ik al een voorliefde voor de natuur. Met vriendjes ging ik met emmer en schepnet de weilanden in. Tegenwoordig doen de kinderen dat geloof ik met de mobiele telefoon. Dan vangen ze pokemons”, grapte Burgmeijer, die zijn verwondering voor de natuur nooit is kwijtgeraakt. “Ik hoop dat dit boek een aansporing is om er op uit te trekken en te leren kijken.”

Dat laatste woord kwam in de woorden van Norbert Kwint (Natuurmonumenten) en Beens ook steeds terug. Burgmeijer is de meester van de observatie en kan zijn eigen blik als geen ander vastleggen op het doek, of in dit geval het papier. “Dit moet iedereen zien…”, vindt Beens daarom. De geboren Grafhorster is overigens zoon van een Genemuider vader en moeder. Hij sprak de toehoorders, en dat waren er veel, daarom in het dialect toe. “Zelf maak ik veel foto’s in de natuur. Dan gooi je er veel weg en bewaar je die ene goede. Met schilderen en tekenen kan dat niet. Ook daarom is dit zo’n knap boek.”

Ook Taeke Veenstra heeft leren kijken door Marinus Burgmeijer, vertelde de dominee uit Urk. Hij woonde tijdens zijn studie in Genemuiden en raakte toen bevriend met de kunstenaar. “Ik ben wel eens met hem mee geweest naar het Vogeleiland. Toen sloegen we allebei met de kano om. Marinus kan als geen ander kijken. Dit is een prachtig boek, waarin Marinus zich ook als schrijver ontdekt.”

Land van Zeearend en Kievitsbloem is vanaf nu op verschillende plekken in de regio te koop.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500