Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Corso wil ‘beeldbepalend’ zijn

Geplaatst op: 16 mei 2017

Corso Sint Jansklooster vindt dat het een ‘beeldbepalend evenement’ in Overijssel is. Ondanks een eerdere afwijzing wil de organisatie nog steeds op de lijst van de provincie Overijssel komen. Die steunt deze grotere evenementen. Tijdens een hoorzitting in bijzijn van gedeputeerde Monique van Haaf heeft het corso nogmaals benadrukt dat het een plaats op de lijst verdient.

De provincie wees vorig jaar evenementen aan die beeldbepalend voor Overijssel zijn. Daar zat geen enkel evenement uit de Kop van Overijssel bij. Alleen dat feit vindt Corso Sint Jansklooster al merkwaardig, omdat geografische spreiding wel een uitgangspunt was. “Ook aan de andere criteria voldoen we. Wij vinden dat onze aanvraag niet goed is geïnterpreteerd”, zegt voorzitter Germaine Rook van de PR-commissie van het corso.

De commissie die de aanvragen beoordeelde, constateerde bijvoorbeeld dat bezoekers uit de directe omgeving van Sint Jansklooster komen. “Terwijl wij duidelijk hebben gemeld dat ons corso tienduizenden mensen naar ons dorp lokt. Daar zitten veel mensen van buiten de regio tussen, waaronder Duitsers, Belgen en steeds meer Chinezen”, zegt Egbert Lassche, die ook bij de hoorzitting aanwezig was. Hij wijst bovendien op de grote media-aandacht. Omroep Max zond het evenement de afgelopen drie jaar bijvoorbeeld uit op de landelijke televisie.

Een ander argument van de commissie is dat het corso niet vernieuwend bezig is. “Dat zijn we wel, want we zijn toonaangevend in corsoland. Bij de aanvraag hebben we ons alleen gefocust op publieksvriendelijkheid. Juist op dat aspect kunnen wij ons nog verbeteren. Wij hebben het gevoel dat de commissies een aantal aannames heeft gedaan, wellicht op basis van vooroordelen over het fenomeen bloemencorso”, aldus Lassche.

Hij hoopt dat de hoorzitting, waarvan de uitspraak over zes weken volgt, nog resultaat heeft. Volgens hem voldoet het corso aan alle eisen die de commissie heeft gesteld. “Tijdens de hoorzitting bleek dat er 103 aanvragen zijn binnengekomen. Misschien ontbrak de tijd om die grondig door te nemen. In ons geval heeft de commissie bijvoorbeeld de afkomst van deelnemers en bezoekers door elkaar gehaald. Dat is jammer, want Corso Sint Jansklooster hoort gewoon op die lijst.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500