Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe fietsroute door de Kop

Geplaatst op: 29 mei 2017

Natuurmonumenten heeft een nieuwe fietsroute ontwikkeld: die voert ruim 51 kilometer langs cultuurhistorisch interessante locaties in en rondom De Wieden. Bezoekers én bewoners ontdekken langs de route de geheimen van het vaak eeuwenoude landschap, dat voortdurend een nieuw aangezicht kreeg. De route voert ook langs de dijk van Vollenhove naar Zwartsluis.

“Het Voorsterklif…”, zegt Arco Lassche van Natuurmonumenten als buiten Vollenhove een stevige helling op het fietspad langs het Kadoelermeer opdoemt. Geen moderne dijkverhoging, maar een klif dat Vollenhove vroeger beschermde tegen de grillen van de Zuiderzee. In Friesland liggen met het Rode- en Mirdummerklif soortgelijke ophogingen. “Vollenhove was tot de aanleg van de Noordoostpolder een belangrijke badplaats. Daar lag vroeger een paviljoen”, wijst Lassche op het klif naar rechts.

Het zijn verhalen die meer in geschiedenisboeken dan in de hoofden van regiobewoners zijn te vinden. De Noordoostpolder is zo langzamerhand voor iedereen een vanzelfsprekendheid, terwijl minder dan een eeuw geleden de Zuiderzee soms voor hoofdbrekens zorgde. Overstromingen waren aan de orde van de dag. “In 1916 stroomde het hele achterland onder. Die ramp was de directe aanleiding tot de aanleg van de polder”, vertelt Lassche.

In de eeuwen daarvoor stroomde de Kop van Overijssel ook regelmatig onder. De grote meren en de kolken langs de dijken herinneren aan die tragedies. Het vochtige gebied was geen weldaad voor de volksgezondheid. “Mijn voorouders woonden aan de Oude Beulakerweg. Die kregen van de doctoren het advies te verhuizen als ze gezonde kinderen wilden krijgen”, vertelt Lassche in de Leeuwte buiten Sint Jansklooster. Daar wijst hij ook op houtwallen in het landschap. “Eeuwenoude erfafscheidingen voor de komst van het prikkeldraad”, zegt hij. In de verte ligt de Duinweg, een weg die al op middeleeuwse kaarten voorkwam.

Bij het gehucht Moespot staat Lassche stil bij het bekende café met dezelfde naam. Hij kijkt naar de grote, groene schuurdeur. “Daar reden bezoekers vroeger met paard en wagen naar binnen en aan de andere kant gingen ze weer naar buiten, een zogeheten doorrit”, vertelt Lassche, zelf geboren en getogen op het Land Veno. Als kind was hij al geïnteresseerd in de historie van zijn geboortegrond. Zijn kennis is gebruikt bij de totstandkoming van de fietsroute.

“Het meest bijzondere aan deze route is dat je in korte tijd veel verschillende landschappen ziet”, zegt Lassche terwijl hij uitkijkt op het Vogeleiland in het Zwartemeer. Naast dat typisch Nederlandse rivierenlandschap passeren fietsers hooilanden, rietlanden, moerasgebied, stokoude dorpjes, veengebieden en middeleeuwse blokverkavelingen. “En dan kom je nog langs historische stadjes als Blokzijl en Vollenhove. Daar liggen de herinneringen aan vroegere eeuwen ook voor het oprapen.”

De route is verkrijgbaar bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster, ook het start- en eindpunt. Fietsers kunnen het traject van 51 kilometer ook inkorten.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500