Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 juli 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het ‘lieverdje’ van Jan Mateboer in het water

Geplaatst op: 10 juni 2017

Tekst en foto's Henk Kuik

De Hakahala van Jan Mateboer ligt in het water. Het schip werd zaterdagochtend in het water gelaten bij Scheepswerf Geertman in Zwartsluis en naar Genemuiden gevaren.

Jan Mateboer won in 2008 de Restauratieprijs van de VKSJ voor de restauratie van zijn 11.46 meter lange zeiljacht. Het schip of beter gezegd het wrak werd door Mateboer opgeduikeld in het Deense Roskilde. Hij haalde de INT 6 meter zelf op uit Denemarken. Alleen de kiel van het schip was nog bruikbaar en Mateboer heeft vervolgens de originele bouwtekeningen, die in het Scheepvaartmuseum van Stockholm lagen, gedigitaliseerd. Hij ontwikkelde ook een speciale frasemal en een lijmtafel. Vervolgens werd er ook nog een plekje voor een elektromotortje in het schip gevonden.

De restauratie was compleet toen in Zwartsluis het “Lieverdje” (Hakahala in het Hawaai’s) gespoten werd. Zaterdagmorgen ging het schip bij scheepswerf Geertman te water, vervolgens werd de 13,5 meter lange mast geplaatst en kon de tocht naar Genemuiden beginnen. Overigens wordt dit niet de ligplaats van het schip. Dit wordt Kampen, van waaruit met een vijfkoppige bemanning aan wedstrijden zal worden deelgenomen. Overigens kan er met een minder groot aantal bemanningsleden gewoon recreatief worden gevaren.

Van dit type schip varen er elf in Nederland en zijn er een aantal in restauratie. Het scheelde maar een haartje of het schip was nooit te water gelaten. De Hakahala ontsnapte onlangs aan de vuurzee bij de grote brand bij Delan. Van de brandweer mocht Mateboer zijn mooie jacht niet uit de hal halen vanwege asbestgevaar. Gelukkig liep alles met een sisser af en kan er vanaf nu gevaren worden met dit pronkstuk.

Op het internet zijn vele fraaie foto’s van de restauratie van het jacht terug te vinden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500