Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente blijft verantwoordelijk voor sportparken

Geplaatst op: 20 juni 2017

De gemeente blijft toch verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de sportparken in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Dat is althans het voorstel van het college waarover de gemeenteraad zich volgende week moet buigen. Wel wil het college de huur van de velden verhogen en moeten de clubs 45.000 euro ophoesten.

Aanvankelijk was het plan om het beheer en onderhoud bij DESZ, Olympia ’28 en Sportclub Genemuiden neer te leggen. Die kwamen daar eind vorig jaar tegen in het geweer. Volgens de club zouden bezuinigingen, in totaal 135.000 euro per jaar, niet realistisch zijn omdat ze veel specialistisch werk zouden moeten uitbesteden. Vrijwilligers kunnen volgens de club daarvoor niet verantwoordelijk zijn. Ook de KNVB staat op dat standpunt.

Het college komt nu met drie scenario’s (bezuiniging terugdraaien, huidige beleid voortzetten of een deel van de bezuiniging doorzetten). Zelf kiezen burgemeester en wethouders voor de variant waarbij de gemeente verantwoordelijk blijft voor beheer en onderhoud. Wel komt er dan een forse huurverhoging voor het gebruik van de velden: 2500 euro per veld en dat levert in totaal 25.000 euro op. Uit onderzoek blijkt dat Zwartewaterland in de regio veruit de laagste huurprijs vraagt aan de voetbalverenigingen.

Buiten die huurverhoging moeten de clubs nog eens twintigduizend euro bij elkaar brengen. Daarbij denkt het college aan kantineopbrengsten, sponsorgeld of een verhoging van de contributie. Ook die tarieven blijken in Zwartewaterland lager te zijn dan in de regio. Met een verhoging van 2,50 euro per maand zou het gevraagde bedrag opgebracht kunnen worden. Met dit scenario bezuinigt de gemeente dan nog 75.000 euro op de sportparken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500