Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bubbelwolken boven Genemuiden

Geplaatst op: 23 juni 2017

Tekst en foto's John Poot

De warmte die de afgelopen dagen Nederland in zijn greep hield is nu verdreven. De hitte was voor het asfalt in Genemuiden (Randweg) te veel en begon ‘spontaan’ te smelten. Gisterochtend werd de lucht onstabiel door aanvoer van vochtige lucht uit het zuidwesten.

Rond de klok van 17:30u trok een koufront over Genemuiden, de neerslag viel uiteindelijk mee met ongeveer 1,2 mm aan regen, wel was er veel onweer. In andere delen van Overijssel (en ook Nederland) heeft dat geleid tot natuurbranden en huizen die door de bliksem in de brand zijn gegaan. Voor het koufront uit waren er imposante luchten te zien. Luchten die we zagen doen het  hart van een stormchaser sneller kloppen met daarbij de vele ontladingen die duidelijk zichtbaar waren.

Die wolken heten Undulatus asperatus, in het Nederlands worden ze ook wel bubbelwolk genoemd, dit is een wolk die zich kenmerkt door een sterk chaotisch en golvend oppervlak aan de onderzijde. Het geeft de indruk dat je naar een omgekeerde zee kijkt. De golvende structuren worden veroorzaakt door afwisselend op en neerwaartse luchtbewegingen die ontstaan na of voor een doortocht van felle onweersbuien. Koude en warme lucht glijden langs elkaar heen en bij het grensvlak ontstaan deze bijzondere wolken. Je kunt het vergelijken met olie en water dat kun je ook niet mengen.


 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500