Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tweeling met sportieve dromen

Geplaatst op: 25 juli 2017

Tekst Erik Driessen, foto's Joke Veldman

Jayla en Mika Rook (10 jaar) vormen een sportieve tweeling. Jayla werd dit voorjaar Overijssels Kampioen turnen en haar broer kreeg in mei te horen dat hij nog minimaal een jaar bij PEC Zwolle mag blijven. De dromen zijn dan ook groot. “Keepen bij Manchester United”, glundert Mika. “Olympische Spelen halen, net als Sanne Wevers”, zegt zijn zus.

Dat Mika onder de lat kwam te staan is min of meer toeval, vertelt hij. “We hadden geen keeper en toen vroeg de trainer of ik in het doel wilde staan. Dat leek mijn ouders eerst niets, omdat ik nogal veel energie heb en graag over het hele veld rende. Toch begon ik het steeds leuker te vinden en na drie maanden kreeg ik door dat ik er ook goed in was.”

Dat was blijkbaar ook de conclusie van PEC Zwolle, want de profclub scoutte Mika. Eerst mocht hij de voetbalschool doorlopen en afgelopen jaar maakte hij voor het eerst onderdeel uit van de voetbalacademie. “Dat betekent dat ik niet meer bij Genemuiden speel. Het afgelopen jaar ging best goed. Tijdens een jaar heb je drie gesprekken: twee keer gaat het gesprekje over waar je goed in bent en praat je over waar je beter in wilt worden en bij het derde of je mag blijven. Ik was natuurlijk heel blij dat ik bij PEC kan blijven.”

Want een profloopbaan is immers de droom van iedere jonge voetballer, ook van Mika. “Ik ben al heel dankbaar dat ik bij PEC mag spelen. Later hoop ik prof te kunnen worden, ook al is het misschien maar bij een kleine club. Mijn droom is Manchester United. De Engelse competitie is de sterkste van de wereld”, zegt de jonge doelman.

Mika speelde het afgelopen jaar onder meer tegen Ajax en PSV, en maakte ook al internationale toernooien mee. Hij traint drie keer in de week bij PEC, het komend jaar onder meer onder leiding van Staphorst-speler Dennis Rosink. “Ik baal ervan dat we nu een maand rust hebben, want ik vind het hartstikke mooi bij Zwolle.”

Zus Jayla is tijdens het gesprek met Mika alweer aan het trainen geslagen. Ondanks dat ook EGSV even stil ligt, doet ze ook in de zomer allerlei trainingen om in vorm te blijven en om voldoende kracht te behouden. Jayla turnt sinds haar vijfde en doet ook aan acrogym. “Als kind maakte ik al radslagen in de keuken. Daarom zei mijn moeder dat turnen een goede sport voor mij zou zijn. Dat blijkt ook zo te zijn. Sinds mijn achtste zit ik bij de selectie. Turnen vind ik in principe leuker, maar ook aan acrogym heb ik altijd zin.”

Bij het turnen is de brug haar favoriete oefening. “Leuke van de brug is dat je salto’s kan maken. Dat durfde ik eerst niet, maar nu wel. Eigenlijk vind ik alle oefeningen leuk. Als ik moet kiezen, vind ik de mat de minst leuke”, zegt Jayla, die bij die opmerking dan weer wel kan lachen. “Uitstraling is sowieso belangrijk in deze sport. Daar let de jury op”, voegt ze toe.

Ook Jayla steekt veel uren in haar sport. Elke week traint ze zeven uur: vier uur turnen, drie uur acrogym. En daar komend de wedstrijden in het weekeinde dan nog bij. “Komend jaar mag ik uitkomen in de vierde divisie. Als ik dan weer Overijssels kampioen wordt, kan ik door naar de derde divisie. Uiteindelijk hoop ik zo goed te worden dat ik naar de Olympische Spelen mag.”

Net als broer Mika is ze in ieder geval fanatiek genoeg voor topsport. Of ze uiteindelijk haar droom kan waarmaken, hangt van veel factoren af. Bovendien is plezier in de sport zeker op deze leeftijd het allerbelangrijkste. “En ik heb altijd zin in de trainingen. Overslaan doe ik nooit”, zegt de jonge sportster, voordat ze er snel vandoor gaat. Nog even wat oefeningen doen.

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500