Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Klooster maakt zich op voor corso

Geplaatst op: 7 augustus 2017

Burgemeester Bats reikt dit jaar de prijzen uit tijdens het Corso Sint Jansklooster. De nieuwe eerste burger van Steenwijkerland neemt deze prestigieuze taak voor het eerst voor zijn rekening. Dat doet hij traditiegetrouw vlak voor het avondcorso dat om 20.30 uur door de straten van Sint Jansklooster rijdt. Ook gedeputeerde Eddie van Hijum is vrijdag 18 augustus aanwezig.

Opnieuw komen twaalf dahliareuzen op het parcours. De organisatie verwacht zowel voor het middagcorso (14.00 uur) als het grootste verlichte corso van Europa (de avondrondgang) duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Voor het eerst heeft de organiserende Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster (COV) ook nadrukkelijk het Chinese publiek proberen te bereiken.

Ondertussen maken misschien wel tweeduizend vrijwilligers zich op voor de laatste werkzaamheden voor het corso. De echte diehard bouwers zijn bijna het hele jaar bezig met de bouw van hun wagen en in de laatste dagen krijgen ze hulp van soms wel honderden mensen. Die zorgen dat alle honderdduizenden dahlia’s op de wagens komen. Die helpers komen uit de wijde regio. Ook zijn er veel mensen die speciaal op een camping rondom het dorp staan, zodat ze tijdens hun vakantie dagenlang kunnen mee helpen.

Naast de twaalf dahliareuzen zorgen onder meer de muziekkorpsen voor extra amusement. COV is blij met de komst van Spielmannszug Rödemis uit Husum. Het is voor het eerst dat er een Duits korps naar Sint Jansklooster komt. Net als Tamarco uit Leiderdorp zijn de Duitsers zowel ’s middags als ’s avonds aanwezig. Soli Deo Gloria heeft ’s middags traditiegetrouw een thuiswedstrijd, terwijl Vollenhoofs Fanfare het avondcorso voor zijn rekening neemt.

Corsokenners zijn het er over eens dat de bouwers in Sint Jansklooster zich jaarlijks weer overtreffen. De verwachting is dat dit ook in 2017 weer het geval zal zijn. Vermoedelijk wordt het een spannende strijd om de Ereprijs, die vorig jaar werd gewonnen door de opzienbarende olifanten van Olympia’s Hannibal.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500