Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Twee kilometer door de Amsterdamse grachten zwemmen

Geplaatst op: 22 augustus 2017

Twee kilometer zwemmen door de grachten van Amsterdam. Erna Beens, Hans Hendriks, Gerwald Kolk en Theo Lassche doen dat op 3 september tijdens de Amsterdam Cityswim. Net als bijna drieduizend andere deelnemers halen ze daarmee geld op voor de bestrijding van de ongeneeslijke spierziekte ALS.

“Toch wel even wat anders…”, concludeert Hans Hendriks na een training in Amsterdam. Zwemmen in open water is wat anders dan baantjes trekken in het prettig verwarmde water van Bestevaer, heeft hij gemerkt. “In Amsterdam hebben ze een trainingsparcours uitgelegd: 150 meter tegen de stroom in, dan weer terug, en dat in een pak. Dat is echt even wennen.”

En dat allemaal omdat ze zijn aangestoken door Erna Beens. Die zwom vorig jaar voor het eerst door de Amsterdamse grachten. “In het voorjaar zocht ik een uitdaging omdat ik wilde sporten. Daarvoor heb ik altijd een doel nodig. Toen las ik over het jubileumjaar van de Cityswim. Omdat mijn schoonmoeder aan de ziekte ALS is overleden, sprak dat evenement mij aan”, vertelt Erna, die na stevige trainingsmaanden in september de twee kilometer door Amsterdam aflegde. “Mijn ouders waren vroeger binnenvaartschippers. Die gingen met het schip over het deel van het parcours wat mij moeten zwemmen. Dat is wel een apart idee.”

Ze raakte tijdens het debuut onder de indruk van het evenement. Al was het maar om alle emoties die daarbij komen kijken. “Je zwemt weg en dan staan er veel ALS-patiënten langs de kant. Dat is heel indrukwekkend. En vervolgens staan er heel veel mensen langs het parcours. Die duwen je bijna naar de finish. Als ik in het zwembad twee kilometer afleg, doe ik daar een uur en een kwartier over. In Amsterdam was ik na een uur binnen. Familie en vrienden hadden helemaal nog niet op mijn binnenkomst gerekend.”

Gerwald Kolk en Hans Hendriks waren twee van die vrienden die daar ook stonden. “Erna zei meteen dat ze volgend jaar weer mee wilde doen. ‘Dan doen wij ook mee’, zeiden we een beetje voor de grap”, vertelt Hendriks, die na de introductie van een speciale vriendenapp niet meer terug kon. En dus is hij net als Lassche en Kolk twee keer in de week in Bestevaer te vinden. “Wij zijn helemaal geen zwemmers”, zegt Kolk, die desondanks ondertussen tachtig baantjes kan trekken. “Dat gaat vrij geleidelijk: je begint met tien baantjes en langzamerhand kun je het steeds langer volhouden. Amsterdam moet nu wel lukken.”

En dat moet dan gaan gebeuren met de klassieke schoolslag is het idee. Erna Beens is de crawl niet machtig, maar volgens Kolk is die slag ook niet handig. “Dan zie je volgens mij niets van het evenement, omdat je steeds met je hoofd in het water zit.” Ook voor het publiek is de Cityswim een indrukwekkende activiteit, merkten Kolk en Hendriks toen ze vorig jaar langs de grachten stonden. “Je ziet bijvoorbeeld mensen die een ballon achter zich aan trekken, waarop de naam staat van iemand waarvoor ze meedoen. Ook zijn er ALS-patiënten die zelf meezwemmen. Allerlei emoties trekken voorbij.”

Met de deelname halen de vier Genemuidenaren geld op voor de bestrijding van de nog steeds ongeneeslijke ziekte. Doneren kan via http://www.amsterdamcityswim.nl/deelnemersen kies dan voor ALstars. Daar staat ook meer over de persoonlijke beweegredenen van de vier deelnemers.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500