Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Historisch Centrum: veel plannen naast de huidige expositie

Geplaatst op: 5 oktober 2017

Expositie over 'Genemuider' eilanden. Op de foto bewoners Klein Geelmuiden

Historisch Centrum Genemuiden staat momenteel in het teken van de expositie over de eilanden Klein en Groot Geelmuiden. Buiten die tentoonstelling werken de vrijwilligers aan veel plannen en projecten. Zo kunnen bewoners of toeristen de toekomst mogelijk de kerktoren van de hervormde kerk bekijken. Daaraan werkt het Historisch Centrum Genemuiden werkt samen met het Toeristisch Informatiepunt. Met maar liefst 1150 donateurs speelt de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden, waaronder het centrum valt, sowieso een actieve rol in de gemeenschap.

“Dossier zevenhonderd jaar stad…”, zegt Sijm van Lente op dinsdagavond in de voormalige Oudheidskamer. Hij stopt krantenknipsels in een map. Dat bewaren van oude materialen, voorwerpen en nieuwswaardigheden is ook iets waarmee de 25 vrijwilligers zich bezighouden. “We hebben steeds meer een depot-functie. Genemuidenaren brengen allerlei spullen naar ons toe, al nemen we overigens niet alles aan. Zomaar een tafelkleed vind je overal in Nederland wel, voor ons moet er een duidelijk Genemuider tintje aan zitten”, zegt Robert Pleijsier.

Hij geeft als voorbeeld de grote kast op de benedenverdieping. Als die in Amsterdam in elkaar zou zijn getimmerd, was hij niet interessant voor het Historisch Centrum Genemuiden. “Maar deze is getimmerd door Genemuidenaar Mol. Daarmee is het voor ons van waarde”, aldus Pleijsier. Of het nou voor een vaste plek in het museum is of wellicht voor een expositie.

Op de bovenverdieping is tot einde dit jaar bijvoorbeeld nog de tentoonstelling over de Indonesische eilanden Klein en Groot Geelmuiden te zien. “Tijdens Genemusiment was daarvoor heel veel belangstelling. Ook ontvangen we nog schoolklassen uit Genemuiden. Meestal maken we ook een lespakket rond een expositie. Dat is nu ook weer gebeurd”, vertelt Sijm van Lente, die ook op een groot ganzenbordachtige maquette wijst. “Idee van Co Mateboer: kinderen maken spelenderwijs een reis over de wereld en komen uiteindelijk bij Klein en Groot Geelmuiden uit.”

De aandacht voor die eilanden is een idee van Gert Jan Westhoff. Die schreef er een boekje bij. Henk de Velde opende de tentoonstelling. “Deze maand volgt ook nog een lezing van twee voormalig zendelingen die in het gebied zijn geweest, waaronder oud-Genemuidenaar Henk van de Steeg. Voor dat soort lezingen is meestal veel belangstelling. Eens in de twee jaar organiseren we ook zo’n bijeenkomst in De Meente, in maart gaat die bijvoorbeeld over de grote stadsbrand van 1868. Ook dan zien je dat historie leeft. Het is niet voor niets dat we zoveel donateurs hebben. Daarvoor willen we regelmatig iets terug doen.”

Het is daarbij zoeken naar de interesses van de doelgroep, zegt Pleijsier. “Toegankelijk zijn vinden we in ieder geval belangrijk. We willen onze informatie beter ontsluiten. Mensen moeten zich welkom voelen om hier op zaterdagmiddag de mappen uit de kast te pakken. We hebben zo langzamerhand ontzettend veel informatie en we zoeken naar de juiste manieren om die te delen. Ons blad Oud Nieuws en de website zijn daarbij belangrijk.”

Het plan voor het openstellen van de toren maakt van dezelfde gedachte onderdeel uit. “Als mensen vanuit ons centrum de toren kunnen beklimmen, bieden we weer een extra reden voor een bezoek. Zo blijven we ook zoeken naar onderwerpen voor exposities. Ideeën genoeg, maar we zijn beperkt in tijd en mankracht. Bovendien zijn we met veel andere zaken bezig, zoals de restauratie van het torenwerk en advieswerk aan de gemeente, bijvoorbeeld over straatnamen en de brug bij De Koppel.”

Van Lente en Pleijsier hebben de indruk dat de aandacht voor historie toeneemt. Ze wijzen weer op de hoeveelheid materialen die binnenkomen. “Vroeger werd er veel weggegooid, terwijl mensen nu de waarde van oude materialen inzien. Historie leeft zeker, maar je moet aansluiting vinden bij de interesses van mensen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500