Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tapijtmuseum op zoek naar vrijwilligers

Geplaatst op: 10 oktober 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Tapijtmuseum is op zoek naar vrijwilligers die oude technieken willen demonstreren, groepen kunnen ontvangen of willen helpen met bijvoorbeeld koffie zetten. “Als vrijwilliger ontvangt u een belastingvrije aftrekbare gift, maakt u  gratis gebruik van de faciliteiten van het museum, kunt u en uw echtgenoot na het seizoen deelnemen aan een verzorgde busreis met na afloop een gezamenlijk diner en ontvangt u met de kerst nog een attractie”, prijst het bestuur de functies aan.

Het Tapijtmuseum is de representant van de meer dan 400 jaar oude vloerbedekkingindustrie in Genemuiden, die tot op de dag van vandaag belangrijk is. Je kunt er de verschillende innovaties zien, die de eeuwen door hebben plaatsgevonden met de daaraan gelieerde werktuigen en (weef)machines. Steeds meer mensen uit alle delen van ons land komen op bezoek in dit prachtige industriële museum.

Vanaf 1986 is er sprake geweest van een voorspoedige ontwikkeling. Inmiddels beschikt het museum over 1400 m2 vloeroppervlak. Het bestuur werkt met beleidsplannen, stelt doelen en heeft een visie, teneinde het museum in te richten voor de toekomst. Er is de laatste jaren dan ook veel gebeurd. Alle bestaande technieken zijn inmiddels op film vastgelegd en kunnen op beeldschermen worden getoond. Een tweede project is de inmiddels gerealiseerde permanente tentoonstelling: van ‘Bodemschat tot Kunstmat’. Het betreft het tonen van moderne technieken bij het produceren van tapijt en kunstgras. In de tentoonstellingsruimte is nu naast het ‘oude ook het nieuwe’ te zien.

De ontwikkeling van ons industrieel museum is vooral te danken aan de inzet van een team van vrijwilligers. Zij stellen belangeloos hun kennis en inzet beschikbaar en ze zijn ieder voor zich belangrijk bij ieder onderdeel van de exploitatie van het museum. Onder andere voor groepen demonstreren zij de bestaande technieken. Daardoor is en blijft het museum attractief en interessant. Dat hun betrokkenheid niet onopgemerkt is gebleven, daarvan getuigd onder andere het gastenboek. Bij de bezoeken van de ambassadeur van India, minister Kamp commissaris van de koning Ank Bijleveld en anderen, vonden ze met name de betrokkenheid van de vrijwilligers en de inrichting van het museum opvallend. Het museum maakt inmiddels digitaal deel uit van een galerij van bekende musea. Minister Kamp zei zelfs na de verstrekte informatie over de gang van zaken en de  inzet van onze vrijwilligers in ons museum: ’Petje af’.

Inlichtingen en een bezoek aan het museum worden geregeld door Henk Beens (voorzitter), tel: 038-3855671 en Reinier van der Pol (secretaris), tel: 3854957. Verder kunt u iedere dinsdagmiddag en avond een kijkje nemen bij de vrijwilligers in het museum, die daar dan bezig zijn.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500