Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De dertigste biestemerk van Jan Kanis

Geplaatst op: 17 oktober 2017

foto: Erik Eenkhoorn

“Een uitstervend beroep…”, zegt lijstenmaker Jan Kanis over zijn vak. Desondanks is zijn bedrijf in IJsselmuiden voorlopig nog springlevend. 38 jaar lang maakt hij al lijsten voor ‘mensen die daarvan de waarde inzien’ en voor de dertigste keer staat hij op de Biestemerk.

“Ik heb een paar jaar terug ooit één keer overgeslagen. Toen gaven ze heel slecht weer aan en dan kun je met deze materialen niet op een markt staan”, vertelt Kanis, die ook al 34 jaar op de markt van Dronten staan. Hij is voor zover hij weet de enige lijstenmaker van Nederland die op een markt staan. “Niet zozeer voor de verkoop, maar voor de reclame. Op markten spreek je veel mensen. Vanochtend bijvoorbeeld bezoekers uit Hattem, Zwolle en Hasselt. Die zoeken een lijstenmaker en komen binnenkort langs in de winkel.”

Kanis staat voor vakmanschap, zegt hij. “Vind je een mooie lijst niet belangrijk, dan kun je bij de IKEA of op internet terecht. Ik maak lijsten voor mensen die de waarde inzien van een mooie foto met een goede lijst. Dat zijn vaak mensen van boven de veertig. Advies is ook belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld de keuze uit meer dan 3500 soorten lijsten. Vervelen doet dit vak na al die jaren nog steeds niet. Ik vind het nog steeds een uitdaging om mensen een bijzonder product te geven.”

In de crisistijd sneuvelden er behoorlijk wat lijstenmakers. Kanis is een van de weinige die overbleven in de regio. Ook Genemuiden heeft bijvoorbeeld geen lijstenmaker meer. Kanis ziet dan ook veel Genemuidenaren in zijn winkel aan de Veenstraat. Die is elke woensdagmiddag, donderdag, vrijdag en zaterdagmorgen open.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500