Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Helma verkoopt ‘spullen met gevoel’ in nieuwe Mixstore

Geplaatst op: 26 januari 2018

Tekst Erik Driessen, Foto's Joke Veldman

Ze heeft nog een ‘balg met werk’ te doen, maar op woensdag 7 februari (een dag later voor het publiek) opent Helma Last de deuren van haar eigen ‘mixstore’. Als ze met net zoveel passie werkt als dat ze spreekt, komt dat helemaal goed. “Ik wil alleen producten verkopen waar ik een goed gevoel bij heb en waar gevoel in zit”, vertelt ze.

De Genemuidense raakte in de zomer haar baan bij Buisman kwijt en dat was een goed moment om na te denken over de toekomst. De droom van een winkel of lunchroom kwam weer boven drijven. Ze maakte er serieus werk van. “Ik heb verschillende Barista-opleidingen gevolgd bij koffiekenner Joost Leopold. En daarnaast heb ik altijd interesse in vintage en mooie, oude spullen gehad”, vertelt Helma over twee thema’s die ze straks combineert.

Ze kwam vervolgens op het idee van een mixstore of concept-store, zoals die uit Finland zijn overgewaaid naar de grote steden. Genemuiden heeft er van 7 februari ook een. “Naast de dingen die ik zelf verkoop, kunnen mensen straks een plank huren en hun spullen verkopen. Dat moeten wel producten met passie zijn die passen bij mijn winkel”, zegt Helma, die zelf onder meer snoep, Crossley-draaitafels, elpees, sieraden, kleding, koffie, zeep en vintage materialen verkoopt. Ook serveert ze koffie met wat lekkers erbij.

Nadat het idee afgerond in haar hoofd zat, ging ze op zoek naar een pand. Ze keek naar grote locaties op het industrieterrein, maar koos uiteindelijk voor een kleinschalig begin. De eigen woonkamer bood uitkomst. “Onze woning was vroeger ook een winkel: ‘hup de bank naar boven en we beginnen hier’, zeiden we tegen elkaar. Alleen zat er geen winkelvergunning meer op het pand, maar dat is ondertussen geregeld.”

En dus reist Helma nu stad en land af op zoek naar bijzondere spullen. Ze bezoekt alles tussen kleding- en horecabeurs. “Ik wil alleen maar dingen verkopen die je nu in Genemuiden niet kunt kopen, iets toevoegen aan het winkelaanbod. Dit moet een hele sfeervolle zaak worden waar mensen graag komen en waar ze niet per se iets hoeven te kopen. Gemoedelijkheid vind ik belangrijk. Deze winkel wordt ook leuk voor mannen: ik verkoop bijvoorbeeld speciale barbecues, chocolade in de vorm van gereedschap en natuurlijk die Crossley platenspelers.”

De zaak aan de Langestraat ademt nu al veel sfeer uit. Kan ook niet anders met oude Engelse spoorlampen, Russische koffers, verweerde tafels en een schitterende balie als pronkstukken. De komende weken volgt de rest van de producten. “En ik heb ook al veel planken verhuurd. Dat concept is simpel: je huurt voor 45 euro in de maand een plank, zet je spullen neer en voor de rest doe ik alles. Op deze manier blijft het assortiment voortdurend wisselen.”

Als het maar spullen met gevoel en een verhaal zijn, zegt ze nog een keer. Het verhaal achter de naam van de winkel mag er overigens ook zijn, maar dat boek blijft nog even gesloten tot de opening. Helma is straks zes dagen in de week geopend, ook tussen de middag.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500