Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hope4Kids is het nieuwe 2e/3e Wereldproject

Geplaatst op: 5 maart 2018

Hope4Kids is tot en met december het 2e/3e Wereldproject van de gemeente Zwartewaterland. Binnen de stichting zetten zes gezinnen uit Genemuiden zich in voor pleegkinderen in Roemenië. Jan en Margriet Eenkhoorn vertellen over de stichtingen, de doelen en de acties in de komende periode.

Zelf kwamen ze via een krantenartikel met de stichting in aanraking. Een echtpaar uit Genemuiden zocht daarin gezinnen waar Roemeense pleegkinderen een vakantie konden doorbrengen.  “Sindsdien komt Ita (13 jaar) zeven weken per jaar bij ons: vier weken in de zomer, drie weken in de winter. Hij woont in Roemenië in een pleeghuis en ervaart bij ons het gezinsleven. Wij hopen dat hij ziet hoe belangrijk bijvoorbeeld een stabiel gezinsleven, liefde en aandacht, maar ook werken zijn”, vertelt Jan Eenkhoorn. Zelf heeft Ita die basis nooit gehad: hij ziet zijn ouders niet en bizar genoeg ontmoet hij zijn zus en broers vooral in Nederland, omdat zij ook via Stichting Hope4Kids naar ons land komen.

Margriet Eenkhoorn zag afgelopen jaar met eigen ogen uit wat voor wereld Ita komt. Zij was vier dagen in de regio waar het pleeghuis staat. “Heel heftig om te zien hoe sommige mensen daar nog leven. Vooral in de dorpen heb je nauwelijks verharde wegen, slechte huizen en nog toiletten in de tuin. Pleegkinderen hebben het daar moeilijk, zeker als je een Roma bent zoals Ita. Daar wordt op neergekeken. Voor dit soort kinderen is het heel moeilijk om een goed bestaan op te bouwen”, vertelt ze.

In Genemuiden zagen Jan en Margriet de levenslust van Ita toenemen. Hij trok er graag met de fiets op uit om voorbeeld te gaan voetballen. “De voorzieningen daarvoor zijn er ook helemaal niet in zijn dorpje. Daarom is een van onze doelen het realiseren van een speelvoorziening en een  moestuin. Die zijn niet alleen bedoeld voor het tehuis, maar voor alle kinderen van het dorp”, legt Jan uit. De Stichting Hope4Kids werkt daarbij samen met een hoog opgeleid echtpaar uit het dorp en is er daarom van overtuigd dat het geld ook daadwerkelijk goed wordt besteed.

Een tweede actie van de stichting ligt Margriet nog nader aan het hart. Daarbij is een in Roemenië wonende Nederlandse betrokken. “Probleem is dat pleegkinderen daar tot hun 18e in een tehuis mogen wonen. Daarna moeten ze zichzelf redden. Zonder opleiding, werk en allerlei vaardigheden is dat natuurlijk nauwelijks mogelijk. Daarom is er nu een woon/leerplek voor ongeveer vijftien jongeren gerealiseerd: daar leren ze vooral om zelfstandig te worden. Ze wonen onder begeleiding en ook als ze 20 zijn blijft het contact bestaan.”

Met verschillende acties hopen de Genemuidenaren een flinke bijdrage te leveren. De verkoop van wijn was onlangs het begin en een ‘zalmabonnement’ is daarop een vervolg. Wie dat abonnement afsluit, wordt een paar keer per jaar voorzien van topvis. De wijnactie is een actie die de hele periode doorloopt. “Daarnaast hopen we mooie acties met de scholen en de voetbalvereniging (en) op te zetten. Stereo gaat een benefietconcert geven, we gaan met wc-papier langs de deur en we houden nog een wijnproeverij. Banketbakkerij Ekkelenkamp uit Zwartsluis heeft voor Hope4Kids een speciale ‘Hope4Kids cupcake’ bedacht. De ‘Hope4Kids cupcakes’ zijn de hele projectperiode verkrijgbaar in de winkel van banketbakkerij Ekkelenkamp. Het is bovendien fantastisch dat mensen nu al willen bijdragen, ook gewoon met giften”, vertelt Jan.

Het eerstvolgende evenement is overigens de Loop voor Hope op zaterdag 24 maart. Gezinnen, maar natuurlijk ook individuele lopers, kunnen dan vijf, tien en vijftien kilometer rondom Genemuiden lopen. De bedoeling is dat deelnemers aan de 10 en 15 kilometer letterlijk en figuurlijk van de gebaande wegen afgaan, zodat deelnemers op plekken komen waar ze niet eerder zijn geweest. Meedoen kan door een mail te sturen naar hope4kidsgenemuiden@gmail.com

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500