Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Een reformatorisch blok? Dat is geen issue!’

Geplaatst op: 18 maart 2018

foto: Erik Eenkhoorn

Genemuiden Actueel organiseerde zaterdag samen met de gemeente en De Stadskoerier/3Watersteden twee debatten in het stadhuis. ’s Middags namen de lijsttrekkers het tegen elkaar op, ’s Ochtends vaardigden de partijen andere kandidaten af. Genemuiden Actueel blikt de komende dagen terug op die debatten. Wellicht een goed hulpmiddel voor de zwevende kiezer en mensen die nog twijfelen of ze naar de stembus moeten.

“In vier jaar tijd hebben we nauwelijks tegenover elkaar gestaan, en nu in verkiezingstijd is het ineens een punt. Ik vind het helemaal geen issue”, reageerde SGP’er Alfred Beens zaterdag tijdens het eerste verkiezingsdebat op de kritiek op het zogenoemde ‘reformatorische blok’. De oppositie vindt die coalitie van CDA, ChristenUnie en SGP geen goede afspiegeling van de verhoudingen in Zwartewaterland.

“De benaming is sowieso al niet goed: wij hebben ook mensen in onze achterban die helemaal niet reformatorisch zijn”, stelt Wilma Veldman van de ChristenUnie, die Henk Braamskamp van de GemeenteBelangen uitdaagde om één onderwerp te noemen waarover college en oppositie botsten. “We hebben inderdaad bijna alles gesteund: een goed voorstel is een goed voorstel. En het water stond ons ook aan de lippen. Maar dat betekent niet dat het huidige college een goede afspiegeling is”, reageerde Braamskamp.

Veldman vindt ook niet dat er een grote kloof is tussen de gemeente, de politiek en de burgers aan de andere kant, zoals de nieuwe partij Buitengewoon Zwartewaterland stelt. “Kijk alleen al naar hoeveel inwoners er bij de centrumplannen zijn betrokken. Die zijn tot stand gekomen mét de mensen”, vindt Veldman, die bijval kreeg van Gert van Lente van het CDA. “Wij hebben hele betrokken ambtenaren die veel buiten het stadhuis zijn te vinden.”

Dat neemt niet weg dat veel inwoners zijn getroffen door de zware bezuinigingen in de afgelopen jaren. “Een paar weken na de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd de OZB met 10 procent verhoogd. En nog steeds zijn onze schulden onhoudbaar. We hadden veel eerder met goed beleid moeten komen”, vindt Simon Tol. Ook de PvdA heeft met leedwezen naar de bezuinigingen gekeken. “Vooropgesteld dat er wat moest gebeuren, maar je moet wel kijken bij wie je treft. Dat zijn de mensen die het toch al moeilijk hebben. En het doet me pijn dat bijvoorbeeld medewerkers van de bibliotheek brodeloos zijn geworden”, stelt Harrie Rietman.

Ook de coalitie weet dat er veel van de inwoners is gevraagd, maar wijst op de noodzaak. Dat Zwartewaterland er financieel weer beter voor staat, dan vier jaar geleden heeft met het goede beleid van de drie partijen te maken, vinden ze. “Natuurlijk hebben we financiële meevallers gekend, maar alleen daarmee los je problemen structureel niet op”, zegt Alfred Beens. “We hebben ook impopulaire maatregelen moeten nemen: alleen daarmee konden we zorgen dat we niet in de sanering terechtkwamen”, zegt Veldman.

Simon Tol wijst erop dat zijn VVD samen met de PvdA landelijk veel goed werk heeft verzet. “De vorige regering heeft er ook voor gezorgd dat het in Zwartewaterland weer beter gaat. En vergeet niet dat we economisch gezien in een goede regio zitten”, vindt de jonge liberaal. Rietman: “En we hebben veel tafelzilver verkocht om er weer bovenop te komen. Ik denk aan het Veerhuis en de nodige landerijen. Wat dat betreft is er ook veel goud verdwenen in andermans zakken.”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500