Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wel of niet vechten tegen windmolens?

Geplaatst op: 18 maart 2018

Dat Zwartewaterland de komende jaren moet werken aan duurzaamheid, vinden alle partijen eigenlijk wel. De manier waarop dat moet gebeuren zorgt voor meer onenigheid. ChristenUnie pleit in haar verkiezingsprogramma voor een onderzoek naar de komst van windmolen, maar kreeg daarvoor zaterdag in het eerste politieke debat de handen niet voor op elkaar.

“Wij zijn tegen”, zegt Simon Tol van de VVD klip en klaar en hij wijst op de vele alternatieven. “We liggen aan het water en kunnen ook onderzoek doen naar waterenergie”, vindt de liberaal. Ook Gert van Lente van het CDA is niet direct enthousiast. “Uit rapporten blijkt dat de effecten van windenergie heel laag zijn. Er gebeurt ook veel. Kijk alleen al naar de investeringen die de tapijtindustrie doet om duurzamer te werken.”

Ook Buitengewoon Zwartewaterland is niet enthousiast over de grote windvangers. “Die zijn moeilijk in te passen in ons landschap. Ze passen hier gewoon niet”, vindt Cor van Dijk. Volgens Henk Braamskamp van GemeenteBelangen zelfs wettelijk niet. “We leven in Weerribben-Wieden en daar zijn windmolens volgens mij helemaal niet toegestaan.”

De SGP liet zich niet zozeer uit over windmolen, maar vindt wel dat er meer moet gebeuren om duurzamer te worden. Dat vindt Harrie Rietman van de PvdA ook, en die sluit zich wel min of meer aan bij de ChristenUnie. “Als we in 2040 klimaatneutraal willen zijn, moeten we nu stappen nemen. We moeten in ieder geval serieus naar de mogelijkheid van windmolens kijken. Het kan niet zo zijn dat we ze in Staphorst wel willen hebben, maar bij ons niet.”

En misschien zijn joekels van molens ook niet nodig, zegt Wilma Veldman van de ChristenUnie tenslotte. “De technologie gaat voort en biedt weer nieuwe mogelijkheden. Wij staan in ieder geval open voor een serieus onderzoek.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500