Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Sociale controle (ingezonden door Harrie Rietman)

Geplaatst op: 24 maart 2018

Toen ik een jaar of tien was ging ik, als de klokken voor het eerst geluid hadden, met mijn vader naar de ‘Grote kerk’. Daar schoven we dan op onze vast plaatsen, naast opa Harm Heutink en de toen al oude Buitink (al wist ik natuurlijk toen nog niet dat hij de leeftijd van, ik meen 106 zou bereiken). Pas als het lichtje op de preekstoel aanging, vlak voordat ds. Van Estrik die zou betreden, waren de plaatsen vrij en kon ieder gaan zitten waar het hem beliefde. Een doodenkele keer, meestal wanneer ik gekweld werd door een ziekte, of iets wat daar op leek, mocht ik overslaan. Maar de week daarop kon ik er op rekenen dat, terwijl hij me een pepermunt in de hand drukte, Buitink zou vragen :”Woar waar ie, veurige weeke?”

Er werd, in het Genemuiden van die dagen, op je gelet, en niet alleen dat, er werd ook wat van gezegd, wanneer men je meende te betrappen op een misstap. Lang heb ik dat als beklemmend en als bemoeizucht ervaren en nog steeds zie ik ook de schaduwzijde. Maar daar wil ik het eigenlijk vandaag niet over hebben, vandaag wil ik het juist hebben over een gebrek aan sociale controle.

Het is nog maar twee weken geleden dat een brede delegatie van de gemeenteraad, op initiatief van Johan Snel, een stukje van het buitengebied van Cellemuiden, afvalvrij heeft gemaakt. Vanochtend ontving ik de twee foto’s, die de ‘buit’ toonden van twee wandelingen, de eerste een week en de tweede veertien dagen na de reinigingsactie. Treurig… dat was het eerste wat door mij heen schoot. Na één week lag het eerste Smirnoff flesje alweer in de berm, vergezeld van blikjes, petflesjes en wat al niet meer. Zo wordt afval inzamelen dweilen met de kraan open. Tegelijkertijd bedacht ik iets anders. Zou er echt iemand zijn, die helemaal alleen de verlatenheid van de Ringweg opzoekt om daar een blikje Red Bull te drinken? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. De hoeveelheid afval lijkt ook eerder te duiden op een ontmoetingsplek. Maar in dat geval beschikken de mensen, die elkaar daar treffen, kennelijk niet meer over een aantal heel gewone eigenschappen. Ze missen allereerst het benul om hun eigen troep op te ruimen, maar ze missen ook het lef om een ander daar op aan te spreken. Gewoon, heel eenvoudig:”Hei, zo’j oen eig’n troep niet ies opruumn?” Heeft volgens mij niet zoveel te maken met bemoeizucht, maar wel met zorg over de leefomgeving, die van ons allemaal is. Als je nu echt zo gek op Smirnoff bent, neem dan in ieder geval je eigen lege fles mee. Glasbakken genoeg in Genemuiden.

Klein probleem, zal een aantal lezers nu misschien denken; kun je je nergens anders druk over maken? Jawel hoor, en dat heeft gek genoeg ook met het ontbreken van sociale controle te maken. Daar aan diezelfde Ringweg vind je ook een groot aantal lege wietzakjes. Juist deze week raakte ik in een lang gesprek met een wanhopige vader van een kind met een meer dan serieus drugsprobleem (en dat ging echt over iets anders dan een keer blowen). Hij bezwoer me, met de hand op zijn hart, zeker te weten dat er in Zwartewaterland in elke straat gebruikers wonen, dat er in elke kern tientallen handelaren opereren, nee, niet vanuit de boze buitenwereld, maar gewoon uit onze eigen plaats. En dat er ook in onze eigen plaatsen gefabriceerd wordt… En toen dacht ik: “Maar waarom weet ik dat niet, waarom zie ik dat niet, waarom is dat niet het gesprek van de dag?” Letten we zo weinig meer op elkaar, zien we niet meer wat er in onze eigen straten gebeurt of gaan we er met de rug naartoe staan? Is het misschien ons probleem niet en moet de gemeente of ‘de instanties’ dit maar oplossen? Als in Genemuiden honderden jongeren (en vast ook ouderen) gebruiken, dan moet iemand daar toch iets van merken. Als er vanuit een huis bij jou of bij mij in de straat wordt gehandeld, dan moet dat iemand toch opvallen? Waarom laten we de wanhopige ouders, die met een verslaafd kind te maken krijgen, toch vooral hun eigen probleem oplossen? Ik prijs me gelukkig dat, voor zover ik weet, onze kinderen nooit aan die rotzooi begonnen zijn, maar tegelijkertijd besef ik me terdege dat echt niet komt door de kwaliteit van mijn opvoeding. Jongeren zijn kwetsbaar en je kunt als ouders niet overal bij zijn. Dus laten we, als we dingen waarnemen in onze straten of buurten, als we verhalen oppikken van onze kinderen, er niet langer het zwijgen toe doen. Laten we het melden, voor mijn part aan de politie of aan de gemeente, aan de scholen of aan de kerken, kortom aan iedereen die misschien in de gelegenheid is het probleem mee aan te pakken[HR1] . Dat heeft niks met bemoeizucht of met ‘verklikken’ te maken . Dat heeft te maken met zorg om elkaar.

Tegen mijn gesprekspartner heb ik deze week gezegd dat ik ook geen pasklaar antwoord of een kant-en-klare oplossing heb. En misschien overdrijf ik schromelijk, al denk ik dat eerlijk gezegd niet. Maar om te weten hoe groot het probleem is, moeten we er eerst met elkaar over praten. En zwijgen uit schaamte gaat ons daarbij echt niet helpen.

Mocht iemand, na het lezen van dit verhaal, een goed plan hebben of misschien alleen maar de behoefte om ervaringen te delen, dan kan dat. Het is absoluut niet mijn bedoeling de hulpverlener te gaan spelen. Dat ben ik niet, daar zijn vele anderen beter voor toegerust. Maar ik maak me wel serieus zorgen.

Harrie Rietman

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

19 thoughts on “Sociale controle (ingezonden door Harrie Rietman)

 1. Harrie Rietman schreef:

  Beste mensen,
  Allereerst doet het me deugd dat mijn verhaal veel gelezen is. Dank ook voor de reacties, niet allemaal maar wel overwegend herkennend en erkennend dat we een probleem hebben in Genemuiden/ Zwartewaterland. De volgende stap is nu om dit breder te trekken; ik verwacht zonder meer dat, zoals Eddy al zei, alle partijen mijn zorg zullen delen. Tegelijkertijd haal ik uit de bijdrage van B. van der Geer, dat het kennelijk moeilijk is, het probleem bespreekbaar te maken. Toch zijn er al enkelen die hun ervaringen willen delen. Met hen wil ik op korte termijn kijken wat we, samen met de gemeente, aan dit probleem kunnen doen. Verwacht geen wondermiddelen, maar negeren kan absoluut niet…

 2. johan schreef:

  Harrie omschrijft een mega probleem! Niets doen is geen optie. Dit is een politiek overstijgend probleem. Een rechtgeaarde Zwartwaterlander kan er geen vrede mee hebben als medeburgers met een verslaving ten onder gaan!!

 3. Eddy Beens schreef:

  Ik vind het jammer dat er op dit artikel wordt gereageerd vanuit de gedachte dat Harrie dit als PvdA lid schrijft. Door het verhaal heen “lezend” kom je geen enkele link naar deze partij tegen. Sterker nog, ik denk dat het artikel raadsbreed zou worden ondersteunt door de andere partijen als Harrie deze erbij had betrokken. Met de inhoud van het verhaal is niks mis. Het is een probleem wat al jaren wordt gedoogd en waarmee we als samenleving in Zwartewaterland steeds meer mee worden geconfronteerd. Partijen in de raad die dit ontkennen hebben een blinddoek voor. Zelfs de SGP maakt zich hier zorgen over. Dat is terug te lezen in hun verkiezingsprogramma. Goede zaak. De oproep tot samenwerking en “noaberschap” gaat ons allemaal aan. Samen kom je ergens.
  Noot: Ben zelf ook lid van de partij van Harrie, dus misschien niet helemaal neutraal, maar wel volledig eens met de boodschap die Harrie schrijft.

 4. Hermandad schreef:

  Beste mensen ;
  Last schreef het probleem bij de wortel aanpakken ,ja dat is zo ,daar heeft ie groot gelijk in ,de schuld ligt niet aan de partijen ,maar ik denk dat er nu 9 vingers naar een ieder zelf wijst.Een simpel voorbeeld , zijn wij als ouder(s) thuis als u mijn kind/ kinderen uit school komen ?Pa is een strenge of zakelijke kerel ,geen tijd en luisterend oor voor zijn kinderen ,altijd laat thuis,of is moeder druk met ,bv kerkwerk ,vrijwilligers werk / of weet ik veel en dan over straat galmen ik heb geen tijd mut straks veur de kerke weer op pad ! ,dan gaat mijn zoon dochter wanneer er niemand op hem of haar wacht zijn (geluk)toch ergens anders zoeken ??Kwam in het verleden veel bij justitiële inrichtingen ,waar ik dan in gesprek met zo’n iemand kwam ,en ooit tegen me zei ,wees blij dat je niet zo gebonden ben als mij ,en de oorzaak zoals hierboven nogmaals benoemd ,niemand was nooit thuis ja dan ga je dingen en kattenkwaad uithalen ,zo zei hij dat woordelijk .Daar ligt denk ik voor 99% een oorzaak !

 5. Last schreef:

  Beste Harrie Rietman, goed van u dat u niet alles voor zoete koek slikt, maar PvdA is en blijft in mijn ogen PvdA. En hoe men het ook wendt of keert, of met welke bril men het ook bekijkt dit is toch echt het PvdA stantpunt. “Het huidige softdrugsbeleid, waarbij de verkoop van softdrugs wordt gedoogd maar de wietteelt verboden is, werkt criminaliteit in de hand. In ons verkiezingsprogramma zeggen we daarom dat wietteelt legaal moet worden. Dat geeft ons controle over de sterkte van cannabis en hasj en het maakt Nederland veiliger omdat het verdienmodel voor drugsbendes wegvalt. Het levert ook accijnsinkomsten op en bespaart honderden miljoenen op (onnodige) politie en justitiecapaciteit. En het haalt coffeeshops uit het criminele circuit”. Ik heb het al eerder benoemd, PvdA plaatselijk of landelijk is uiteindelijk allebeide PvdA. Een kleine of grote fles azijn van hetzelfde merk smaakt bij mij in ieder geval wel hetzelfde. Ik zeg niet dat u dit voor politiek gewin deed omdat u er na de verkiezing mee kwam. En dat siert u! De meeste politici/ca komen inderdaad voor de verkiezingen met mooie beloftes die ze uiteindelijk niet waar (kunnen) maken. Mijn punt is dat die gifstroom bij de bron moet worden aangepakt. Nu is men van overheidswege bezig dit gif over ons land uit te strooien alsof het om snoepgoed gaat. Hoe wil men met zulk een beleid de zwakkeren in onze samenleving weerhouden om naar dit gif te grijpen?

 6. Geert schreef:

  Harrie, een terecht appel. Overigens, in lijn met jouw waarschuwing wil ik ook het alcohol misbruik noemen. Ook daar wordt weggekeken. Laat de nieuwe gemeenteraad hier maar een duidelijk punt van maken. We weten dat ook dat gebagatelliseerd wordt.

 7. B. van de Geer schreef:

  De wijkagent weet goed wat er speelt binnen onze gemeente. Jaren geleden kregen wij al een brief van de wijkagent met het bericht dat een van onze kinderen regelmatig bij een groep hangjongeren gezien was en dat ze met die groep in gesprek waren. Er waren 40!! ouders aangeschreven, als we meer informatie wilden konden we bellen. Ik heb toen contact gezocht met de politie. Ik wilde weten wat mijn kind uitgevreten had.
  Helaas was ik destijds de enige ouder die gebeld had. Nooit meer iets van terug gehoord. Ouders hangen de vuile was niet buiten….En helaas in onze gemeente denken veel ouders “mijn kind doet dat niet” Advies aan de gemeente; maak de drempel laag, bied hulp, bied advies, laat de ouders weten waar ze hulp kunnen krijgen. Laat de wethouder en raadsleden zelf naar de plekken gaan waar de jongeren “hangen”

 8. Gert Eenkhoorn schreef:

  …dit gaat ons…

 9. Gert Eenkhoorn schreef:

  Goed verhaal Harrie,dit ons allemaal aan.

 10. Harrie Rietman schreef:

  Beste meneer of mevrouw Last. Het bovenstaande verhaal heb ik niet om politieke redenen geschreven. Het eerste stuk gaat over zorg om onze leefomgeving, het tweede over omzien naar elkaar en sociale controle met het oog op drugsgebruik. Dat zijn onderwerpen waarvan ik zeker weet dat elke politieke partij daar serieus mee aan de gang wil. Als ik er al iets politieks mee zou willen, was het misschien slimmer geweest dat voor de verkiezingen te doen, toch? Ik wil graag met ieder die deze problemen ook ziet nadenken over een aanpak en een mogelijke oplossing. U hebt volstrekt gelijk als u mij wijst op het landelijke verkiezingsprogramma van de PvdA.Maar dat is niet mijn verkiezingsprogramma. De PvdA is mijn partij, maar dat betekent niet dat ik alles, wat landelijk bedacht wordt, voor zoete koek slik.Zelf blijven nadenken en zelf keuzes maken, dat is hoe ik politiek bedrijf.

 11. Last schreef:

  Misschien moet je je eens gaan afvragen welke partijen er voor het legaliseren van softdrugs waren /zijn. En je dan moeten afvragen of wij voorstanders van dat gif wel zouden willen als onze volksvertegenwoordigers.

 12. Er gebeurt niets schreef:

  Er moeten gewoon eens harde maatregelen genomen worden. Bij desbetreffende instanties weet men donders goed wat er allemaal speelt. Met naam en toenaam zijn er echt wel dingen bekend maar wat gebeurd daar mee? Helemaal niets, en wanneer je dan al een melding doet dan word er gezegd we houden het in de gaten en zijn er mee bezig. Dat is wat er al jaren aangegeven word. Op (speel) pleintjes en in steegjes overal word gedeald en wanneer je ze er op aanspreekt dan lachen ze je gewoon steenhard uit.. Instanties, doe gewoon wat je moet doen!

 13. Harrie Rietman schreef:

  Nou, inwoner, volgens mij is dat precies wat ik probeer te zeggen. Probleem is dat we het er niet met elkaar over hebben en het daarom ook moeilijk is om het aan te pakken. Deel wat je weet met politie of met anderen die het probleem misschien kunnen aanpakken. Begrijp overigens niet zo goed wat hier schijnheilig aan is…

 14. Harrie Rietman schreef:

  Ja PW, eigenlijk hoop ik dat we die laagdrempelige toegang al hebben. Er is toch een wijkagent, weten we die wel te vinden of nemen we niet de moeite? En zou dat echt alleen bij de SGP het geval zijn? Dan blijft nog steeds ruim de helft van de Genemuidenaren over. Zit misschien toch een slag dieper.

 15. Pw schreef:

  Misschien aan gemeente en politie de urgente taak om laagdrempelige meldingen mogelijk te maken!

 16. Pw schreef:

  Ik noem dat altijd de SGP-mentaliteit, laten we de andere kant maar opkijken en hopen dat iemand anders er wat van zegt… kunnen wij er niet op aangekeken worden.

  En tsja, wat betreft de gemeente en politie die verwijzen naar elkaar en vinden alles wel goed wat er gebeurd, die reageren hooguit een keer op de publieke opinie!

 17. Harrie Rietman schreef:

  Klopt Gerrit, maar ze kunnen dit niet alleen af. Wij moeten onze ogen ook open houden en proberen in te grijpen als er zaken fout lopen. En dat is wel wat er op dit moment speelt in Genemuiden.

 18. Gerrit Eenkhoorn schreef:

  Goed geschreven Harrie,de jeugd moet in beweging gebracht worden.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500