Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bert Heerink is gek op Genemuiden

Geplaatst op: 12 april 2018

Spreek met Bert Heerink over Genemuiden en hij begint een lofzang op de Tapijtstad. `Het licht is er om de een of andere reden heel bijzonder, waardoor Genemuiden altijd mooi is, in de zomer en in de winter. Ik wandel er graag rond`, aldus de zanger en schilder die volgende week zaterdag optreedt in d´ Overtoom en ´s ochtends een expositie opent.

Denk niet dat de lovende woorden een verkooppraatje zijn van de rockzanger die in de jaren tachtig al met Vandenberg in d´ Overtoom optrad. Hardy Kuiper en Bianca Schutte zijn vrienden van hem die hij regelmatig bezoekt. `Ik sla nog wel eens een verjaardag over, maar van hen nooit. Hele lieve mensen en van Genemuiden krijg ik om de een of andere reden een goed gevoel. De rust, het uitzicht bij het water en de cultuur. Genemuidenaren zijn op een bepaalde manier op zichzelf, maar toch verbonden met elkaar. Dat zie je bijvoorbeeld in Volendam ook, mensen zorgen daar goed voor elkaar. Ik vind dat mooi. Het landschap spreekt me ook aan. Je ziet daaraan dat mensen eeuwenlang tegen het water hebben moeten knokken.`

Heerink kan vergelijkingen maken. De geboren Achterhoeker woonde in Den Haag en Amsterdam, momenteel leeft hij in Hoogeveen, en reisde met Vandenberg de wereld over. `Tijdens die trips heb ik een liefde voor landschappen ontwikkeld. Woestijnen spreken me bijvoorbeeld aan, vooral om de vormen. Die leegte, dat kale en ook de enorme insecten die je er tegenkomt. Die beelden heb ik ook verwerkt in mijn schilderijen.`

De kwast en het perceel heeft hij een jaar of vijftien geleden opgepakt. `Toen kreeg ik er wat meer tijd voor en daar ben ik wat in doorgeslagen. Ik heb twee slijmbeursontstekingen aan dat geschilder overgehouden, eentje eerlijk gezegd omdat ik bij mijn kinderen op een andere manier moest schilderen…Het creatieve proces vind ik mooi. Dingen uit je hoofd op het doek krijgen. Als dat lukt, geeft dat veel voldoening.`

Dat hij nu uitgerekend in Genemuiden een expositie opent, vindt hij mooi. De afspraak kwam tot stand toen hij onlangs te gast was bij een muziekavond in d´ Overtoom, waar Jan Blei hem aan de tand voelde. `Na afloop liet beheerder Eddie mij een foto zien van een optreden van Vandenberg. Nou heb ik duizenden optredens gedaan natuurlijk,maar er ging me toch iets dagen. Eddie vertelde me dat ze ons boekten vlak voor de grote doorbraak, waardoor ze een flinke omzet draaien, en die hadden ze ook net nodig toen. Mooi verhaal. Van andere aanwezigen hoorde ik dat er best veel Vandenberg fans in Genemuiden woonden en van het een kwam het ander. Iedereen raakte steeds enthousiaster over een expositie.`

En die opent Heerink volgende week zaterdagochtend 21 april. Samen met de jonge kunstenares Elliott, ook al iemand die Genemuiden is gaan waarderen. `Ze komt uit de buurt van Volendam en vertelde onlangs dat ze samen met haar moeder naar Genemuiden was gereden en helemaal onder de indruk was. ´Dat er nog zo´n stadje als Volendam bestaat…´, zei ze. Ze hadden de hele middag in Genemuiden doorgebracht.`

En ´s avonds treedt Heerink dan met twee gitaristen op in de kantine van d´ Overtoom. Ongeveer tweehonderd mensen kunnen daarbij aanwezig zijn, de kaartverkoop is donderdag van start gegaan. Het wordt een avond voor muziekfans, zegt Heerink. `We maken een muzikale reis door de tijd. Van de oude bluesknakkers tot The Band en David Bowie en natuurlijk komt ook Burning Heart voorbij. Later dit jaar ga ik met deze show het theater in en in Genemuiden speel ik twee lange sets. Dat wordt een mooie dag.`

– De openingsreceptie van de expositie is van 14.30 tot 18.30, vrije entree
– De expositie is nog te bewonderen t/m 3 mei (ma. t/m do. van 19.00 tot 22.00)
– Kaartjes voor de avond-show zijn €7,50 en €6,00 in de voorverkoop

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500