Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Raad ziet niets in gratis storten grofvuil

Geplaatst op: 13 april 2018

Gratis grofvuil storten op een aantal momenten per jaar. Het gaat 35.000 euro kosten. “Dat is 3 euro per aansluiting”, rekent Harrie Rietman (PvdA) zijn mede-raadsleden voor. “Is de bevolking hier voor? Ik denk het wel.” Een meerderheid van de raad ziet het echter niet zitten.

“We moeten het natuurlijk niet zo organiseren dat mensen met een karretje naar Rova kunnen. Je moet dan naar plaatselijk bedrijf gaan”, vindt Rietman. Dat klinkt erg sympathiek, reageert Alfred Beens (SGP). “Maar de brief van het college hierover is helder. Gratis storten van grof afval staat haaks op het beleid van de gemeente. En het leidt tot meerkosten. Bovendien wordt de kostenprikkel ondermijnt, terwijl het uitgangspunt van de SGP is: de vervuiler betaalt.”

VVD’er John Smits ziet wel wat in het gratis storten, maar niets in verplichte stortdagen. “Wij denken meer in een digitale oplossing, dat mensen kunnen storten met de Rovapas.” Dat zou dan wachtrijen voorkomen.

Roel Withaar (GB) ‘gelooft er niet in’ om zes keer per jaar gratis grofvuil te mogen aanleveren. “Er zijn genoeg mogelijkheden.” Rietman reageert op zijn raadscollega’s dat hij het een zwak verhaal vindt. “En tuinafval mag dan wel gratis.” Dat komt omdat het ook een functie als grondstof vervult, weerlegt Marc Ooms (ChristenUnie) hem. “Grof afval is vaak een mengsel dat je niet makkelijk scheidt.”

Wethouder Visserman herhaalde het collegestandpunt door te zeggen ook niets in het gratis storten te zien. Hij beloofde wel te gaan kijken of afvalbakken wel op de goede plekken staan. “We moeten onze bewoners blijvend oproepen: stop je troep in de vuilnisbak thuis en niet in bakken op openbaar groen.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500