Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Agnieten-leerlingen volgen lessen bij het OVG

Geplaatst op: 15 februari 2019

Leerlingen van het Agnieten College die kiezen voor de Bouw, Wonen en Interieur (BWI) richting volgen vanaf komend jaar lessen bij Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG). Daar krijgen ze twaalf uur in de week onderwijs in technische vakken. Zeker acht leerlingen maken na de zomer van deze mogelijkheid gebruik.

Daarvoor ondertekenden Gert van der Zwan, directeur van Landstede waaronder het Agnieten College valt, en een afvaardiging van de OVG vrijdagmiddag in Zwartsluis een contract. Van der Zwan heeft ‘hoge verwachtingen’ van de samenwerking. “Deze school had al een licentie voor een opleiding bouw, maar onder meer vanwege een gebrek aan animo zijn we daar in 2014 mee gestopt. Nu zijn er genoeg redenen om de draad weer op te pakken.”

Want de crisis in de bouw is omgeslagen in een soort hausse. Bedrijven vinden nauwelijks vakmensen om alle opdrachten aan te kunnen. “En daarom is het vmbo volop in beeld bij het bedrijfsleven. Langzaam zien we ons imago ook verbeteren. Steeds meer wordt duidelijk dat het vmbo de helden van de toekomst opleidt. Jongeren zien ook dat de techniek veel kansen biedt”, aldus Van der Zwan.

Toch is de toestroom naar een technische opleiding nog niet massaal, zegt directeur Freddy Buitenhuis van de OVG. “En dat heeft grotendeels met de ouders te maken. Die hebben vaak een achterhaald beeld van de bouw. Juist in deze sector ga je een mooie loopbaan tegemoet. Als je begint als timmerman, kun je eindigen als directeur”, vertelt Buitenhuis met een glimlach. Dat is namelijk de route die hij zelf ook heeft afgelegd.

De leerlingen die straks de pont of de dijk naar Genemuiden nemen, krijgen daar onderwijs in de richtingen schilderen en decoratie, interieur schilderen of bouw schilderen. Daaronder vallen weer een aantal keuzevakken. Buitenhuis verwacht dat het aantal van acht leerlingen de komende jaren gaat groeien. “We zien de animo onder de jeugd wel toenemen. Pas hebben we doedagen gehouden voor vierhonderd leerlingen van de Zwolse scholen. Die waren echt dolenthousiast.”

OVG is een samenwerking van een aantal regionale bouwbedrijven. Die bundelden al in de jaren zeventig de krachten om samen vakmensen op te leiden. Tientallen bedrijven profiteren daar ondertussen van. BWI-leerlingen kunnen na hun diploma op het Agnieten College straks bij de OVG doorstromen naar niveau 2.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500