Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Inschrijving tweede zonnestroomproject open

Geplaatst op: 27 mei 2019

De inschrijving voor het tweede zonnestroomproject van Coöperatie Energiek Zwartewaterland is geopend. Elke inwoner van Zwartewaterland kan weer meedoen en profiteren van stroom voor de helft van de prijs. Groene stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt op een boeren dak in de eigen gemeente. Een dubbelslag dus, lagere energielasten en nog lokaal duurzaam opgewekt ook, zo stelt Energiek Zwartewaterland.

Dit project volgt op het eerste zonnestroomproject van de energiecoöperatie aan de Zwartewaterkloosterweg tussen Hasselt en Zwartsluis. Ook voor het tweede project heeft de coöperatie een agrarisch dak gevonden met een gunstige zonligging en een eigenaar die bereid is mee te werken aan een zonnestroomproject voor iedereen.

Het eerste project was een succes, aldus voorzitter John Bakker. “Na de officiële ingebruikname begin maart dit jaar hebben we heel snel de laatste participaties uitgegeven aan belangstellende inwoners. Deze inwoners zijn de spreekwoordelijke ‘eerste schapen over dam’ die het hebben aangedurfd om met ons in zee te gaan. De energiecoöperatie is opgezet door inwoners van Zwartewaterland zelf en is er voor alle inwoners van Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, kleine kernen en buitengebied. Dat coöperatieve is voor sommigen nog even wennen. We zijn immers gewend dat onze energie centraal opgewekt wordt en van een grote energiemaatschappij komt. En nu kan dat dus lokaal en gegarandeerd 100% groen opgewekt. Met het eerste project hebben we bewezen dat het heel goed kan, ook hier in Zwartewaterland. Het is volledig safe en we voldoen aan de strengste eisen van de Belastingdienst, de bank, de Autoriteit Financiële Markten en de provincie. Daar zijn we trots op”.

Net als bij het eerste project maakt Energiek Zwartewaterland gebruik van de landelijke Postcoderoosregeling. Met deze regeling kunnen burgers en kleine bedrijven in coöperatieverband gezamenlijk zonne-energie opwekken en gebruikmaken van belastingvoordeel. John Bakker: “Heel Zwartewaterland valt in het postcodegebied (de postcoderoos) van de energiecoöperatie. Dat betekent dat als wij ergens in de gemeente op een groot dak zonnepanelen leggen, alle inwoners en kleine bedrijven kunnen meedoen aan de coöperatie. Meedoen betekent dat je lid wordt en een bedrag inlegt voor een aantal zonnepanelen dat je ongeveer nodig hebt voor je eigen stroomgebruik. Over die hoeveelheid stroom hoef je gegarandeerd 15 jaar lang geen energiebelasting te betalen. De energiebelasting is momenteel meer dan helft van de stroomprijs, dus tel uit je winst. En je draagt nog bij aan lokaal opgewekte groene stroom ook.”

Secretaris Bertil Hoentjen: “Belangstellenden voor dit tweede project kunnen meer informatie vinden op www.energiek-zwartewaterland. Ook kan bij mij een informatiebrochure worden opgevraagd met een e-mail aan info@energiek-zwartewaterland.nl. Los van deelname aan het postcoderoosproject kan iedereen het duurzame werk van Energiek Zwartewaterland ondersteunen. Door groene stroom af te nemen van onze energieleverancier Greenchoice. Dat kun je zien als collectieve inkoop via de coöperatie met een scherp tarief. Inwoners die zich aansluiten via www.greenchoice.nl/zwartewaterland steunen ons werk voor de lokale gemeenschap”.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500