Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eis werkstraf en voorwaardelijk cel tegen stalker

Geplaatst op: 4 juni 2019

(door Michiel Satink) Jarenlang is een gezin in Genemuiden met onder meer dreigbrieven geterroriseerd. Het Openbaar Ministerie ziet een 52-jarige plaatsgenoot als de stalker en bedreiger. Maar de man is al voor de zitting door de media veroordeeld, zei zijn raadsman. 

Dat bleek dinsdag op de strafzitting in de rechtbank in Zwolle. De 52-jarige B. T. uit Genemuiden is in 2016 al veroordeeld tot een geldboete voor het beledigen van zijn buren. Maar na die veroordeling stopten de berichten niet. Sterker nog: de bedreigingen werden alleen maar ernstiger. “Drie verjaardagen, drie crematies”, stond er op een rouwkaart voorzien van een kogel. Uit een doosje kwam een varkenssnuit tevoorschijn. In weer een andere envelop zaten een krantenbericht over een afgebrand huis en enkele lucifers.

Een van de twee slachtoffers deed dinsdag in de rechtszaal haar verhaal. Buurman T. ging haar gezin uit het niets stalken, zei ze. ,,De kinderen waren altijd bang om naar school te gaan. En alleen boodschappen doen ging niet meer.” Het echtpaar, ten einde raad, besloot het SBS6-televisieprogramma Gestalkt! om hulp te vragen. In maart 2018 werd T. door het programma geconfronteerd met de bevindingen. Vervolgens werd hij opgepakt.

Op de beelden van het tv-programma is te zien dat T. in het voorbij lopen op het raam van de woonkamer van het gezin spuugt. Oké, dat gaf hij toe, maar van het verzenden van al die nare brieven wist hij niets. ,,Waarom zou ik dat sturen? Ik ken die mensen amper.” Maar hoe kwam zijn dna-materiaal dan op de varkenssnuit en op de lucifers? Volgens zijn advocaat hebben de aangevers mogelijk zijn dna-materiaal uit het spuug op het raam gebruikt. En de lucifers zouden uit de vuilnisbak van T. zijn gehaald.

De bedreigingen richting het gezin zijn gestopt. Maar vervolgens werd T. na de televisie-uitzending met de nodige bedreigingen geconfronteerd. Zijn vissersspullen werden vernield en hij zat een jaar lang depressief thuis. ,,Mijn cliënt is door een hel gegaan”, zei de advocaat.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden. Ook wil ze dat T. de komende 3 jaar geen contact mag opnemen met de slachtoffers. ,,Ik snap dat de stalking is gestopt maar ze wonen nog dicht bij elkaar. En na de vorige veroordeling stopte het ook niet.” De advocaat vond dat zijn cliënt al door de media veroordeeld is. ,,Het programma Gestalkt! pleegde karaktermoord.” Door naar de media te stappen, en niet berechting voor de rechter af te wachten, hebben de aangevers onnodig veel leed veroorzaakt, vond de raadsman.

Vonnis op 18 juni.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500