Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuw zorghuis voor ouderen

Geplaatst op: 6 juni 2019

Zorghuis De Groenendael in IJsselmuiden mocht 14 mei haar eerste bewoners verwelkomen. De Groenendael is een kleinschalige woonvorm en wil plaats bieden aan mensen die, door de gevolgen van dementie, niet langer zelfstandig kunnen wonen. Onderscheidend kenmerk? Het Zorghuis levert zorg op maat, in een veilige, vertrouwde en reformatorische omgeving.

De initiatiefnemers Frank Engberts, Evert Top en Maaike Scheurwater-Engberts hebben een duidelijke visie op zorg. Zij willen in hun Zorghuis een vertrouwde en veilige leefomgeving bieden aan ouderen die kampen met de gevolgen van dementie. “Ouderen hebben doorgaans een leven achter de rug waarin zij alles zelf hebben kunnen organiseren en vaak ook voor anderen gezorgd hebben. Dementie doorkruist die zelfstandigheid, maar dat betekent niet dat de waardigheid van een mens aangetast hoeft te worden. Zij verdienen het om ook dit laatste deel van hun leven hun waardigheid te behouden en met respect behandeld te worden. Wij verlenen zorg op maat, zorg die bij het individu past. De bewoner is zoveel als mogelijk het uitgangspunt.”

Zorg op maat

Professionele, liefdevolle zorg, afgestemd op de individuele bewoner; dat klinkt mooi, maar hoe zien zij dat voor zich? “We streven ernaar de regie zoveel mogelijk bij de bewoner en zijn familie te laten liggen. Als het even kan, willen we de leefgewoontes van onze bewoners in stand houden. Ons doel is de bewoner hierin waar mogelijk te volgen. Het moet niet zo zijn dat iemand al zijn gewoontes overboord moet gooien, omdat hij of zij niet langer thuis kan wonen. Wij willen een thuisgevoel creëren, dat betekent dus dat iemand zichzelf moet kunnen zijn, met zijn eigen leefgewoontes en rituelen.” Binnen De Groenendael draait het om tijd en aandacht voor de bewoners. “We willen vooral met het verlenen van zorg bezig zijn, een luisterend oor kunnen zijn voor onze bewoners en hun familie. Medewerkers passen zich in de zorg zoveel mogelijk aan de bewoners aan, niet andersom. Natuurlijk alles binnen de grenzen van het haalbare, maar de bewoner is altijd ons uitgangspunt.”

Thuisgevoel

Het huis is ingericht als een gewone gezinswoning. “We willen huiselijkheid uitstralen, een thuis bieden.” Het personeel gaat werken vanuit twee huiskamers, die beiden over een open keuken beschikken. In die keukens koken de medewerkers zelf. Ook taken als de was pakken de medewerkers op. “Dit zorgt voor een huiselijke, vertrouwde sfeer en een gevoel van verbondenheid. Bewoners kunnen, als zij dat willen, meehelpen in de dagelijkse gang van zaken. De Groenendael wil waar mogelijk een normale thuissituatie bieden.”

Mensen die in De Groenendael willen wonen, worden van harte uitgenodigd contact op te nemen via info@zorghuisdegroenendael.nl of 038-8701334. Natuurlijk vindt u alle informatie ook op de website van De Groenendael, www.zorghuisdegroenendael.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500