Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hasselter met wietplanten groot in het nieuws

Geplaatst op: 20 augustus 2019

Het was een rollercoaster afgelopen dagen”, vertelt Hasselter Jan van Raalte (73). De gisteren verwijderde wietplanten die hij voor medicinale doeleinden kweekte in zijn tuin zorgden voor veel ophef en aandacht van landelijke media. “Ik had er al wel rekening mee gehouden, maar niet dat het zo uit de hand zou lopen. Maar het lijkt nu wel even rustiger te zijn geworden.”

“Ik heb net de wortels uit de grond getrokken en de boel weer netjes aangeharkt”, vertelt Jan dinsdagmiddag. Nieuwe plantjes komen er voorlopig niet. “Dan kan ik ze weer weg gaan halen, dat schiet niet op.” Maandagochtend heeft de politie, terwijl beiden niet thuis waren, de planten verwijderd. De actie was aangekondigd en de Van Raaltes hadden een termijn van twee weken om het zelf te verwijderen. Zouden zij dat niet zelf doen, dan zou de politie in actie komen. Maar het steekt Jan dat de agenten het hebben weggehaald precies op het moment dat hij met zijn vrouw de deur uit was. “Ik was kwaad zal ik je vertellen, ja en ook geëmotioneerd.”

Jan fietste net door de Van der Vechtlaan waar hij woont samen met zijn vrouw Jannie. Hij wordt door verschillende buren aangehaald die willen weten hoe het met hem is. Zijn directe buren staan -voor zover bekend- allemaal achter Jan en Jannie en waren goed geïnformeerd over de cannabis in zijn tuin en het doeleinde waarvoor hij het teelde. Jannie heeft al heel lang last van de huidaandoening psoriasis. Gaandeweg kwamen zij erachter dat medicinale wiet -verwerkt tot olie- de scherpste pijnklachten kon verminderen. Jan leerde hoe de planten op te kweken en de oogst tot olie te verwerken. Omdat hij niet meer dan vijf planten bezit zijn er geen strafrechtelijke risico’s. Maar zodra er ook maar één melding binnenkomt bij politie vervalt de gedoogconstructie en wordt alsnog de wet gehandhaafd die in principe geen enkele wietteelt.

Drie jaar woont het echtpaar nu aan de Van der Vechtlaan en ook buren bevestigen dat zij altijd open kaart hebben gespeeld over de planten in de tuin. “En iedereen die ik daarover sprak zei in mijn gezicht geen enkele moeite te hebben met mijn planten.” Het was dan ook een anonieme melding bij politie die verandering bracht. Maar nog steeds zegt Jan niet te weten wie de melding heeft gedaan.

Hij moet nog even bijkomen van alle aandacht. “De telefoon stond afgelopen dagen roodgloeiend. En ik hoorde dat een filmpje 123.000 keer was bekeken en dat wordt alleen nog maar meer. Ik ben zelfs gebeld door een coffeeshophouder uit Amsterdam die alle kosten voor een eventuele rechtszaak voor zijn rekening wil nemen. Maar zo ver laat ik het denk ik niet komen.” Hij is wel blij met alle media-aandacht. Want uiteindelijk hoopt hij dat dat eigen teelt als medicijn wordt toegestaan. Daarvoor is alle aandacht belangrijk vindt Jan. En door onder andere contact met Bart Hissink uit Goor put hij ook hoop. “In de gemeente Hof van Twente waar Bart woont heeft de politie bijvoorbeeld besloten om met meldingen zoals in ons geval niets meer te doen.” Hissink is al jaren druk met de lobby om wietteelt gelegaliseerd te krijgen voor pijnbestrijding. Jan van Raalte hoopt samen met Hissink op termijn ook stappen te kunnen zetten in Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500