Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Let op: kinderen weer naar school

Geplaatst op: 20 augustus 2019

Al jaren roept Veilig Verkeer Nederland automobilisten op om extra goed op te letten op jonge weggebruikers als eind augustus en begin september de scholen weer beginnen.  Dat is niet voor niets. Onderzoek wijst uit dat juist in deze periode veel scholieren bij een verkeersongeval betrokken raken. Met name kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, hebben een verhoogd risico.

De oorzaak is even simpel als veelzeggend: de kinderen moeten wennen aan de route naar hun nieuwe school. Een deel van hen was gewend lopend naar school te gaan, maar bijna allemaal stappen ze nu op een (vaak nieuwe) fiets. De leerlingen in het voortgezet onderwijs rijden een route die meestal langer en ingewikkelder is en moeten wennen aan nieuwe verkeerssituaties. Daar komt bij dat pubers toch al minder gefocust zijn op het verkeer. Zij zijn zich minder bewust van risico’s en kunnen soms impulsief reageren.

Ook de afleiding is een belangrijke factor.  Vooral de smartphone speelt daarbij een negatieve hoofdrol. Veel ouders vinden het een geruststellend idee dat hun kind bereikbaar is en zelf contact met hen kan opnemen als er iets onverwachts gebeurt maar wie al fietsend met klasgenootjes whatsappt of luistert naar de eigen muziek let onvoldoende op de weg en loopt daardoor een sterk verhoogde kans op een verkeersongeval.

Onderzoek door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wijst uit dat ruim driekwart van de 12- tot 17-jarigen de smartphone wel eens tijdens het fietsen gebruikt. Niet alleen om naar muziek te luisteren maar ook om al rijdend berichtjes te lezen of versturen. Pubers willen nu eenmaal niets missen en blijven het liefst voortdurend in contact met leeftijdsgenoten. Inmiddels staat vast dat dit zeer ernstige gevolgen kan hebben.  De campagne ‘De scholen zijn weer begonnen” blijft dus bittere noodzaak.

Wat kunt u als automobilist doen?
– Goed voorbeeld doet goed volgen; Als ouder kun je laten zien dat hoe het moet door zelf geen je smartphone niet te gebruiken als je in de auto rijdt of fietst.

– Zit je achter het stuur, wees je er dan van bewust dat er na de zomervakantie vele duizenden jonge en nog onervaren fietsers de weg op gaan.

– Hou er rekening mee dat kinderen verkeerssituaties minder goed kunnen overzien en minder in staat zijn snelheden in te schatten.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500