Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Buisman centraal in Schoonewelle

Geplaatst op: 15 september 2019

De afgelopen maand is er binnen en buiten de deuren van Sluuspoort keihard gewerkt aan de inrichting van de expositie ‘Een blik op Buisman’. Met deze expositie gaat een lang gekoesterde wens van Freek Kuipers uit Zwartsluis in vervulling. Zijn omvangrijke Buisman-verzameling verlaat voor een aantal maanden zijn eigen museumzolder en wordt breed tentoongesteld in Museum Schoonewelle.  

Zaterdag 21 september vindt om 11.00 uur de officiële opening plaats van ‘Een blik op Buisman’. Belangstellenden kunnen vanaf zaterdagmiddag 13.00 uur tot en met zaterdag 11 januari 2020 hun ogen uitkijken op deze unieke expositie.

In ‘Een blik op Buisman’ wordt een omvangrijk beeld gegeven van meer dan 150 jaar Buisman-historie in Zwartsluis én de wereld. Buisman is wereldspeler geworden dankzij de koffiestroop, maar de familie Buisman was op meer fronten actief. Onder meer in de scheepvaart. Ook dat aspect krijgt plaats in ‘Een blik op Buisman’.

Verzameling
De basis van ‘Blik op Buisman’ is de grote collectie van Buisman-verzamelaar Freek Kuipers uit Zwartsluis. Zijn verzamelwoede begon toen hij beroepsmatig werkzaamheden uitvoerde bij het gerenommeerde bedrijf in Zwartsluis en er geboeid raakte door de historie. In de jaren 80 kreeg hij de gelegenheid een behoorlijke Buismancollectie over te nemen van een verzamelaar en vanaf dat moment sloeg het ‘virus’ toe.  De verzamelwoede resulteerde in een museum op de zolder van de schuur bij zijn woning in Zwartsluis. Kuipers’ wens om zijn collectie eens op brede wijze te exposeren, leidde eerder dit jaar tot contacten met de werkgroep Exposities van Museum Schoonewelle, die zijn wens warm omarmde.

Omvangrijk
“Zwartsluis en Buisman horen bij elkaar”, stelt Freek Kuipers vast. “Op termijn hoop ik dat mijn collectie ergens permanent ondergebracht moet  worden. Het is gewoonweg een stuk cultuurhistorie.” Dat wordt dan ook getoond in ‘Blik op Buisman’. Een geschiedenis van meer dan 150 jaar komt op een bijzondere manier tot leven. Een keur aan artikelen wordt tentoongesteld. Zoals de verschillende verpakkingsvormen van de koffiestroop. En van de andere artikelen die later aan de productie werden toegevoegd. Natuurlijk kan het publiek ook kennismaken met de ‘oervorm’ van de koffiestroop.

Maar ook bezit Kuipers een keur aan ander (promotie)materiaal, zoals lepeltjes, reclamebrochures, receptenboekjes, affiches, pennen, notitieblokken en naai-etuitjes. Uniek zijn een sigarendoosje met het Buisman-logo en een mini-monsterbusje uit 1912. Het zijn maar enkele voorbeelden, want Buisman was één van de eerste Nederlandse bedrijven die het belang van promotie en media onderkende. In de expositie ook veel fotomateriaal.

Ook van die andere bedrijfstak waarin de familie Buisman actief was, de scheepvaart. De familie heeft meerdere coasters in bezit gehad. De geschiedenis van die periode wordt ook breeduit belicht. Freek Kuipers heeft daarbij de samenwerking gezocht met Johan Spek uit Anna Paulowna, die dat deel van de Buisman-geschiedenis helder voor ogen heeft staan. Eén van de schepen van Buisman, de Geertje Buisman, krijgt met name aandacht. Mede omdat er nog veel materiaal beschikbaar is uit de tijd van dit schip. Voorbeelden zijn het dagboek van de kapitein, een schaalmodel van het schip en de flessenhals die na de officiële doop op een fraaie houten voet werd geplaatst. Als klapstuk is een deel van de expositieruimte ingericht als de radiokamer uit de ‘Geertje Buisman’.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500