Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leerlingen op de foto voor boek over de oorlog

Geplaatst op: 26 september 2019

Burgemeester Bilder spreekt 8 oktober op het bordes bij het oude gemeentehuis aan de Sluziger Handelskade leerlingen van de twee basisscholen in Zwartsluis toe. Daarmee bootsen ze de bevrijding van Zwartsluis na waarbij toenmalig burgemeester De Koning de bevolking toesprak.

Van de scene maakte Fotoclub Hasselt een foto. Die wordt gebruikt voor een speciaal boekje over de Tweede Wereldoorlog in Zwartewaterland. Ook in Genemuiden zijn of worden foto’s gemaakt. In totaal komen daarin negentien foto’s met een begeleidende tekst. “Ik sprak ooit met mijn buurvrouw Minie Buit over de oorlog in onze regio en we concludeerden dat er zo weinig beeldmateriaal is. Daaruit is min of meer dit idee rond 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog ontstaan”, vertelt Ria Grootoonk, een van de Fotoclub-leden.

Zij opperde dit tijdens een bijeenkomst van de gemeente waarbij organisaties hun ideeën voor de herdenking konden vertellen. Zwartewaterland bleek bereid om de kosten voor het boekje deels te financieren. “Heel leuk is dat alle scholen in de gemeente heel enthousiast zijn. Van alle scholen werken leerlingen mee aan de foto’s”, aldus Grootoonk.

Ze benadrukt dat de uitgave geen historisch boek is, maar vooral interesse wil opwekken voor de Tweede Wereldoorlog. “Het kan een aanzet zijn om dieper de geschiedenis in te duiken. Daarvoor is natuurlijk materiaal genoeg beschikbaar”, zegt Grootoonk, die in ieder geval de foto’s maar hopelijk ook het boekje op 28 oktober presenteert in De Wijngaard, een van de deelnemende scholen in Zwartsluis.

Bij de fotoshoot op de Handelskade zijn overigens alle inwoners van Zwartsluis welkom. Bedoeling is dat het plein goed gevuld is, net zoals in 1945.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500