Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eeuwenoude fondsen nog altijd springlevend

Geplaatst op: 1 november 2019

Korte samenvatting van een geschiedenis van eeuwen: de Genemuider fondsen beschikken beide over 35 hectare aan landerijen rondom Genemuiden en het jaarlijkse rendement komt tegoed aan de samenleving. Het Provisoorfonds zorgt voor culturele ondersteuning en de naam Armfonds van Camen zegt alles over het doel daarvan.

Eeuwenoude fondsen met nog steeds volop bestaansrecht, blijkt uit een gesprek met de bestuursleden. Acht bestuurders komen elke zes weken bij elkaar voor het bespreken van de aanvragen. “Vandaag las ik in de krant dat 1,3 miljoen Nederlandse gezinnen structurele betalingsproblemen hebben”, zegt Harm Mulder bij het begin van weer zo’n vergadering.

En het zou vreemd zijn dat die armoede aan Genemuiden voorbij zou gaan, bedoelt hij te zeggen. Regelmatig doen inwoners dus een beroep op het Armfonds van Camen. “Dan gaat het nooit om structurele steun”, legt Geerhard Schaapman uit. Waarvoor Genemuidenaren wel kunnen aankloppen maakt hij duidelijk met een voorbeeld. “Denk aan een wasmachine die kapot gaat en die je vanwege geldgebrek niet kunt repareren of vervangen.”

Daarvoor moet de aanvrager uiteraard wel aan voorwaarden voldoen. Eerst moeten Genemuidenaren hulp zoeken bij bijvoorbeeld gemeente en de kerk. “Wij zijn het laatste vangnet”, zegt Gerriejanne van Dalfsen, voorzitter van de Genemuider Fondsen. Een vangnet dat mensen behoedt voor verder vallen en soms ook weer recht overeind zet. Ook zorgt het Armfonds van Camen soms voor een extra. “Aan het einde van het jaar komen mensen in aanmerking voor bonnen die ze kunnen besteden bij de supermarkten. Ook dat is al een oude traditie: oude Genemuidenaren kennen de kolenbonnen nog wel”, vertelt Schaapman.

Het bestuur behandelt ook de aanvragen voor het Provisoorfonds. Dat is meer gericht op verrijken van het leven dan op bestrijden van armoede, al liggen de aanvragen regelmatig op een snijvlak. “Het Provisoorfonds heeft altijd met cultuur te maken. Denk aan het financieren van een instrument, zodat een kind toch op muziekles kan”, geeft Robert Pleijsier een voorbeeld.

Maar ook verenigingen, organisaties en stichtingen kloppen aan bij het fonds. Daaruit zijn mooie initiatieven voortgekomen. “Met steun van het Provisoorfonds zijn bijvoorbeeld stadswandelingen en puzzeltochten gefinancierd, maar ook aan boeken over Genemuiden en culturele evenementen leveren wij een bijdrage”, legt Willy Schaapman uit.

Genemuidenaren, of organisaties, die een beroep willen doen op het Provisoorfonds of het Armenfonds van Camen kunnen terecht op www.genemuiderfondsen.nl Daarop staat alle informatie over de twee unieke fondsen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500