Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bruuthus komt herinneringen ophalen in Genemuiden

Geplaatst op: 17 januari 2020

“Dan trek ik een overall aan en stort wat firewalls…”, vat Berthus Westerhuis zijn dagelijkse werkzaamheden samen. Hij pakt beroepsmatig schadelijke ransomware aan. Het is de veel minder bekende kant van de inwoner van Nieuwleusen die naam maakte in de ‘zware’ rockmuziek. Wouter Groot Schaarsberg schreef vorig jaar het boek ‘Ik Bruthus’ over hem. Het duo is komende donderdag te gast in het CultCafé in d’ Overtoom.

“Wouter belde me op of hij een boek over me mocht schrijven. ‘Je wilt zeker een biertje’, antwoordde ik. Hij meende het serieus, zei hij toen. ‘Oh, je wilt twee bier’, probeerde ik nog een keer, maar uiteindelijk maakte we een afspraak. En natuurlijk voel ik me best vereerd: over zoveel mensen wordt er nou ook weer geen boek geschreven. En meestal zijn ze de pijp uit of wereldberoemd. Daarom adviseerde ik Wouter nog om een boek over Adriaan Vandenberg te schrijven. ‘Jij hebt ook verhalen genoeg’, zei hij en dat is ook wel weer zo…’

Bijvoorbeeld over zijn tijd bij Frankenstein. De hardrockformatie speelde in de jaren zeventig veel zalen plat. Later maakte Westerhuis naam als opnametechnicus. “Ik kreeg een keer een band op bezoek, waarvan de zanger wat in de microfoon begon te boeren. ‘Zullen we beginnen?’, vroeg ik. ‘Ik ben al begonnen’, zei die jongen. Dat was dus een van de eerste death metal bands. Even wennen voor mij, maar uiteindelijk vond ik die stijl best mooi, al hebben mijn leeftijdsgenoten er nooit wat aan gevonden en nog niet. Ik ontwikkelde een techniek voor een drumsound en voordat ik het wist kwamen veel bands bij me opnemen”, vertelt Westerhuis.

Wat daarvan terecht kwam, moest hij zelf ook uit het boek lezen. “Ja, ik heb best veel dingen gelezen die ik zelf niet wist. Bands die op tournee naar Zuid-Amerika gingen enzo. Leuk om te lezen. Ik heb sowieso veel reacties gekregen. ‘Kopen dat ding’, zou ik zeggen”, lacht Westerhuis, die er direct aan toevoegt: ‘Ik ben het onderwerp, maar het is Wouter zijn boek.”

Ondanks zijn muzikale loopbaan bleef Westerhuis zijn vak, de firewalls installeren, trouw. “Dat is waar ik mijn geld mee verdien. Als ik van de muziek mijn werk had willen maken, dan had ik bij wijze van spreken Andre Hazes voor de Rabobank moeten opnemen. Maar met dat Nederlandstalige gejank heb ik niets. Ik neem alleen muziek op die ik leuk vind. Uiteindelijk doe ik liever mijn werk met plezier dan dat ik muziek opneem waar ik helemaal niks mee heb.”

Over de muziek komt hij donderdag wel vertellen in Genemuiden. “Een plaats waar ik best veel herinneringen aan heb. We speelden met Frankenstein in d’ Overtoom en daar stonden in die tijd best veel bands. Ik heb er zelf ook wel concerten gezien. Ook in de motorclub ben ik wel eens geweest. En bovendien heb ik met veel Genemuidenaren in de kroeg gezeten. We gaan ongetwijfeld mooie herinneringen ophalen.”

CultCafé begint donderdag om 20.00 uur. Presentator Jan Blei interviewt naast Westerhuis en zijn biograaf ook Bokkers-gitarist Erik Niemeijer en Johan Schoterman, die onder meer presentator van de Zwarte Cross is.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500