Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kleinzoon ‘grote dichter Knolle’ opent dichtwedstrijd

Geplaatst op: 31 januari 2020

“O grote dichter Knolle. Gij laat niet met u solle.” Die woorden gaan niet over wethouder Knol, maar over zijn grootvader. Die schreef veel gedichten, zijn kleinzoon volgde hem nu even na. De wethouder schreef een gedicht om de dichtwedstrijd over vrijheid te openen. Die opening was vrijdagmiddag, in het gemeentehuis in Hasselt.

Van een crisiscentrum vanwege de gevallen coalitie is geen sprake. Maarten van Veen, ‘de Reisgenoot’ en stadstroubadour van Deventer zong enkele liedjes en ex-gedetineerde Edwin Baars bracht twee gedichten (zie hieronder) ten gehore. Wethouder Knol las zijn eigen gedicht voor. De gedichtenwedstrijd over 75 jaar vrijheid was daarmee geopend.

En dat werd tijd, volgens Corrie Folkersma. Dat er zo’n wedstrijd plaatsvond, is 13 jaar geleden. SCAB, SCEG, SAKZ en de bibliotheken sloegen nu de handen ineen. “Wat is er mooier dan met elkaar nadenken over wat vrijheid betekent?”

Gedichten voor de wedstrijd kunnen tot en met 23 maart gestuurd worden naar scab-hasselt@hotmail.com of ingeleverd worden bij de één van de drie bibliotheken. Daar zijn ook poëzie-boeken in te zien of te leen om inspiratie op te doen.

 

Het gedicht van Edwin Baars:

Gebroken geluk
 
Het klinkt haast onbehoorlijk vreemd
Ben dankbaar voor mijn ongekozen pad
Mijn ogen werden bruut geopend
Toen ik wakker achter tralies zat
 
Opgeslokt, de klok staat stil
Waar ben ik nu, wat doe ik hier
Dit leven is niet wat ik wil
Deuren gesloten zonder kier
 
Mijn geluk ligt nu in scherven
Ik werd een scherf van mijn geluk
Het lijkt verloren, de weg gebroken
Ik werd een heel geworden stuk
 
Ik zit en was ook best gesloten
Maar ik open elke dag
Want de sloten van mijn ketens
Zijn geopend met gebed en lach
 
Ik zie nu zaken steeds meer helder
En valt geluk mij steeds meer toe
Vanuit de krochten van de kelder
Naar lichter buiten en liefde toe
 
Mijn geluk ligt nu in scherven
Ik werd een scherf van mijn geluk
Het lijkt verloren, de weg gebroken
Ik werd een heel geworden stuk

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500