Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Knol en Slingerland moeten opstappen, niet Coster’

Geplaatst op: 4 februari 2020

Niet Albert Coster moet opstappen, maar zijn collega’s Maarten Slingerland en Gerrit Knol. Dat is de visie van Buitengewoon Zwartewaterland. Tijdens een persmoment in het gemeentehuis verbrak fractielid Tamminga de stilte na het uiteenspatten van de coalitie met SGP en ChristenUnie. “Wethouder Knol heeft het vertrouwen in Coster opgezegd: dan is het gebruikelijk dat hij moet opstappen. Op dit moment zijn wij nog de enige partij in de coalitie”, aldus Tamminga.

Die wees in de raadszaal voor zijn betoog de gemeentesecretaris en gemeentewoordvoerder de deur. Zij waren niet uitgenodigd. Daarna zette Tamminga in een duidelijk verhaal de mening van BGZ uiteen. De partij heeft ‘met verbazing en teleurstelling’ naar de breuk gekeken. Volgens de partij heeft zowel Coster als de partij geen enkel signaal ontvangen dat er iets niet goed zat.

Wel stelt Tamminga dat de kritische opstelling van Coster binnen het college niet gewaardeerd werd. “Wij ronden liever vijf dossiers goed af dan dat we tien dossiers halfbakken doen. Zo werkt onze wethouder ook. Hij wil de dossiers goed kennen, de onderste steen boven halen en is heel kritisch. Dat wordt blijkbaar niet gewaardeerd.”

Tamminga verwerpt de opgeworpen belangenverstrengeling. “Het is in een gemeente met de omvang van Zwartewaterland onmogelijk om niet op wat voor manier dan ook bij een dossier betrokken te zijn. Wij zijn altijd transparant geweest en verafschuwen achterkamertjespolitiek. Op de gemeentewebsite lees je precies welke raadsleden op De Molenwaard wonen. Als dat onderwerp op de agenda staat, verlaten die de zaal. Wij willen alleen dat dossier oplossen. En dat speelt al sinds 1991…”, aldus Tamminga. BGZ heeft ondertussen alle stukken uit die langdurige geschiedenis opgevraagd.

Wethouder Coster, die overigens niet aanwezig was bij het persmoment, gaat niet opstappen, zegt Tamminga. “Het kan donderdag een bijzondere vergadering worden”, kondigde hij alvast aan. “SGP en ChristenUnie zijn met onjuiste feiten naar buiten gekomen. Het is aan die partijen om nu stappen te nemen”, vindt Tamminga, die teleurgesteld is in de rol van burgemeester Bilder. “Die zit heel goed in zijn rol als burgervader, maar minder is zijn rol als beslisser. Hij had de afgelopen dagen stappen moeten nemen, maar dat is niet gebeurd.”

Volgens Tamming was Bilder altijd te spreken over de collegiale samenwerking in het college. Zelf kijkt BGZ ook met een tevreden gevoel naar wethouder Coster. “Het is een onervaren wethouder die zich vastbijt in dossiers en alles van een zaak wil weten. Daarin is hij de afgelopen tijd gegroeid.”

De gemeenteraad moet zich nu donderdag uitspreken tijdens de aanstaande raadsvergadering. Gezien de opstelling van de drie voormalige coalitiepartijen, die sinds donderdag geen contact meer hebben gehad, kan dat een buitengewone spannende avond worden. Tamminga stelt overigens dat niet de ChristenUnie aan zet is om eventuele nieuwe coalitiebesprekingen te beginnen, maar Buitengewoon Zwartewaterland, omdat die partij nu de enige coalitiepartij is.

Lees hier de volledige reactie van BGZ op de coalitiebreuk: https://www.buitengewoonzwartewaterland.nl/persbericht/

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500