Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe kans voor ‘pelgrim’ appelboompjes

Geplaatst op: 17 april 2020

Ria Grootoonk en zoon Maarten Boshove plantten vrijdag een aantal Sint Jacobi appelboompjes bij het Veer. Hun overleden echtgenoot en vader Lucas Boshove had dat vijftien jaar geleden als wethouder ook gedaan, op verzoek van het genootschap dat het Jaabikspad onderhoudt. “Maar het bijbehorende bordje en een aantal boompjes waren verdwenen…ze waren eigenlijk ook niet onderhouden”, vertelt Ria Grootoonk, die dat onlangs ontdekte.

Zij besloot daarom contact te zoeken met het genootschap en de gemeente. Het plan voor nieuwe boompjes was snel gesmeed en de herplant zou vrijdag gebeuren. “We hadden de burgemeester en andere betrokkenen en familieleden uitgenodigd. We zouden gaan wandelen, varen naar de Kadoelen en uiteindelijk gaan borrelen bij d’ Olde Soldoat. Maar dat kan helaas allemaal niet doorgaan”, vertelt Grootoonk. De herplant zou ook nog eens gebeuren op de dag dat Lucas Boshove 65 jaar was geworden.

Ria besloot daarom het gezelschap terug te brengen tot alleen het gezin en toen dat ook niet kon, ging ze alleen met zoon Maarten aan de slag. Dat Boshove bij de boompjes betrokken was, is achteraf opmerkelijk, vertelt Ria. “Met het plaatsen van eerste stenen had hij bijvoorbeeld niets. ‘Ik hoef niet ingemetseld te worden’, zei hij dan. Dit vond hij blijkbaar toch een mooi initiatief, wat eigenlijk ook vreemd is. Met het fenomeen Santiago had hij ook niets. Dat vond hij eigenlijk maar belachelijk”, glimlacht Ria. Zij fietste vorig jaar wel richting het Spaanse bedevaartsoord.

En dat had in zekere zin weer te maken met een vrij legendarische uitzending van Kopspijkers op Radio2. “Dat was in de tijd van de nieuwe Keet de Kolk. Johan Snel was daar tegen en zat samen met Lucas in het radioprogramma. Daardoor ken ik Johan en later kregen we meer contact. Toen hij terug kwam van zijn pelgrimstocht naar Santiago was ik op een welkomstfeestje en daar is het idee voor mijn eigen tocht geboren.”

De Sint Jacobi boompjes zijn bedoeld voor mensen die dezelfde tocht lopen. Het eerste deel van de pelgrimstocht gaat officieel van De Wadden naar Hasselt. Onderweg naar Spanje staan meer bomen waarvan pelgrims dus letterlijk de vruchten kunnen plukken. Nu dus ook weer in Genemuiden.

Foto’s Klaas Jan Barneveld, en aantal van de plant van vijftien jaar geleden. Ria en Maarten vertellen morgenochtend in het programma Actueel op ZwartewaterFM meer over de herplant.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500