Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bilder bezorgd over verwerking na de ‘verdoving’

Geplaatst op: 16 mei 2020

Burgemeester Bilder toont zich zaterdag in het Reformatorisch Dagblad bezorgd over de langetermijneffecten van de coronacrisis op zijn gemeente. “Ik had huilende mensen aan de telefoon die niet naar hun stervende ouders mochten. Hartverscheurend. In de gemeenschappen hier wordt groots begraven en spreken mensen troostende woorden. Dat nabestaanden dat allemaal is onthouden en ze met z’n tienen moesten samenkomen in een grote kerk, is een extra klap. Ik vraag me af wat dat voor de verwerking gaat betekenen als mensen ontwaken uit hun verdoving.”

Met zijn collega Breunis van de Weerd uit Nunspeet is Bilder niet te spreken over de “doorgeslagen privacywet” omdat die voor extra doden heeft gezorgd. Zo werd in Den Haag gedebatteerd over ic-bedden, maar niemand wist hoe hoog de sterfte in verzorgingstehuizen was. Bilder: “Ik moest eigen kanalen aanboren om op de hoogte te blijven en ik heb ook de regels gebroken. Ik kon niet zwijgen toen in Hasselt de eerste besmettingen bekend werden.”

Als de coronapandemie voorbij is, wil Bilder een grondige evaluatie. Hij denkt dat soms te rigide is omgegaan met regels en vraagt zich af hoe het kan dat op sommige afdelingen in verpleeghuizen de helft overleed.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500