Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ton Koopman op het Zwier van Dijkorgel

Geplaatst op: 19 mei 2020

Amsterdam, Stuttgard, Venetië, Leipzig, Keulen, Milaan, zomaar een greep uit de plaatsen waar organist, clavecimbalist, dirigent en onderzoeker Ton Koopman (1944) gevraagd wordt om zijn muzikale inbreng. Zou hij in zijn druk bezette agenda ook tijd kunnen en willen inruimen voor het Zwier van Dijk orgel?, vraagt Orgelcomité Genemuiden zich af als in het najaar van 2019 de groslijst van organisten voor 2020 wordt opgesteld.

Op de vraag aan Koopman volgt al snel een positief weder bericht. Het blijkt heel wel mogelijk, en zo wordt 26 mei in beider agenda’s vastgelegd. En dan volgen in maart de Corona-beperkingen. Alle orgelplannen worden tijdelijk geparkeerd. Maar livestream mogelijkheden brengen het programma weer op gang. En opnieuw verklaart ook Koopman zich bereid voor deze vorm van ‘orgelconcert op afstand’. Het concert is te volgen op het youtube kanaal Orgelcomité Genemuiden: https://youtu.be/wPnI-iNNTG4 

Dankzij deze gezamenlijke zoektocht en inspanning kunt u D.V. 26 mei genieten van J.S. Bach, C.Ph.E. Bach en D. Buxtehude-spel op ongekend hoog niveau. Het zal een feest zijn om het kenmerkende snelle en toch goed gearticuleerde orgelspel van Koopman op het vorig jaar gerestaureerde orgel te horen klinken. ‘Hij brengt oude muziek tot leven in een unieke en herkenbare Koopman-stijl’, schreef een Amerikaanse recensent. Koopman blijft trouw aan de ideeën van de componist: Bach moet klinken als Bach, Buxtehude als Buxtehude. Mocht u dus denken: ‘Oh Bach, dat ken ik wel.’ Ga dan de uitdaging aan en neem 26 mei vanaf 20.00 uur kennis van Bach zoals dat nog nooit van een Genemuider orgel geklonken heeft.

Ton Koopman heeft een uitgebreid repertoire; als klavecinist en organist voert hij muziek uit van Renaissance tot en met het Classicisme. Hij speelde in ‘s werelds meest prestigieuze concertzalen en, als organist, heeft Ton Koopman op de belangrijkste historische instrumenten van Europa gespeeld.

Hij is een veelgevraagde gastdirigent en heeft samengewerkt met wereldberoemde orkesten, zoals de Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic, Müncher Philharmoniker, Chicago Symphony, San Francisco Symphony, Koninklijk Concertgebouw Orkest en vele andere orkesten.

Van 1994 tot 2004 heeft Ton Koopman met het ABO&C gewerkt aan zijn ‘mammoetproject’: het uitvoeren en opnemen van alle overgeleverde cantates van J.S. Bach. Voor dit bijzondere Bachproject werden hem verschillende prijzen toegekend, onder andere de Deutsche Schallplattenpreis ‘Echo Klassik’, de BBC Award 2008 en de Prix Hector Berlioz. In 2004 werd aan Ton Koopman, als eerste, de VSCD Klassieke Muziekprijs toegekend.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500