Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Skoapekuukie (ingezonden door Harrie Rietman)

Geplaatst op: 20 mei 2020

Staat dat er echt…? Eigenlijk weigerden mijn hersenen dat, na de eerste keer lezen, te geloven. Nu is een van de zegeningen van de moderne media dat je het beeld kunt stilzetten en nog even een stukje kunt terugkijken. En ja dus, het stond er echt. In die stroom aan haatmails, waarvan D66 fractievoorzitter Rob Jetten ons deelgenoot maakte, bleef mijn oog haken bij de volgende:

Rob Jetten is een vuile kut mongool…. Zijn bek dichthouden als zijn vieze mocrovriendjes en al die zwartjoekels staan te protesteren en te bedreigen… Ga je schamen, vieze homo
@ Skoapekuukie

Niet omdat dit het meest verheffende stukje proza was en ook niet omdat het de meest smerige was uit de bloemlezing van Jetten. Maar wel vanwege de ‘signatuur’. Skoapekuukie… de bijnaam voor de inwoners van Hasselt.

Onmiddellijk drong de vraag zich aan me op: ‘Wie zou zo’n naam nu gebruiken?’ Daarbij kwam ik al snel terecht bij de gedachte dat het voor de hand ligt dat het om een inwoner van onze gemeente gaat. ‘Skoapekuukie’ is nu ook weer niet zo’n algemeen ingeburgerd begrip dat zo maar een willekeurige Nederlander zich hierachter zou verschuilen. Want verschuilen, dat is het… Een mening, een hoeveelheid scheldwoorden twitteren, maar dan niet je eigen naam daaronder durven zetten…

Beetje googelen brengt je dan al gauw naar ene Tess@Skoapekuukie die, naar aanleiding van de boerenprotesten in december 2019, bovengenoemde uitgesproken opvatting over de D66-voorman met de wereld moest delen.
D66 is niet mijn partij en Rob Jetten is niet mijn favoriete politicus. En vrijheid van meningsuiting is een ongelooflijk belangrijk goed. Maar de vuilspuiterij van ‘Skoapekuukie’ heeft daar allemaal niets mee te maken. Daar spreekt alleen maar haat en agressie uit. Haat die zich richt tegen mensen met een andere opvatting (over de toekomstige landbouw), onnadenkendheid over anders-begaafden ( mongolen), haat tegen mensen met een andere huidskleur of etnische achtergrond (Marokkanen of zwarte mensen) en haat ten opzichte van mensen met een andere seksuele geaardheid (homo’s). Ik vraag me werkelijk af welke belang ‘Skoapekuukie’ dacht te dienen toen zij of hij deze tweet de wereld in slingerde. Is dit de manier waarop een gemeenschap wil samenleven?

Toen deze tweet werd gepost op 18 december van het vorige jaar, hadden we met elkaar nog geen weet van Corona. In de paar maanden die verstreken zijn, hebben we geleerd hoe belangrijk saamhorigheid is. Saamhorigheid, los van leeftijd, geslacht, godsdienst of wat dan ook. Saamhorigheid, die benadrukt wat we gezamenlijk hebben en niet waar we van elkaar verschillen.

Om al die redenen is de tweet van ‘Skoapekuukie’ verwerpelijk. En daarbij maakt het absoluut niet uit of die afkomstig is van iemand uit onze gemeente (wat ik wel erg zou vinden) of niet.
Ga je schamen, @Skoapekuukie…
Harrie Rietman 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500