Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oppositie krijgt belastingverhoging niet van tafel

Geplaatst op: 25 juni 2020

Zwartewaterlanders betalen vanaf volgend jaar 5 procent meer OZB. De voltallige oppositie kregen het collegevoorstel donderdagavond niet van tafel. CDA, BGZ, VVD en GemeenteBelangen wilden de Veerpoort in Hasselt opofferen om de belastingverhoging te voorkomen. Ze stelden voor om de opbouw van die middeleeuwse toren een jaar uit te stellen. VVD en GemeenteBelangen zien de toren liever helemaal niet opgebouwd.

Zwartewaterland trekt drie ton uit voor de toren waarvan vijf jaar geleden de restanten werden gevonden. Opbouw gebeurt met stenen die op het Diamantenbolwerk zijn gevonden. “Maar levert dit Hasselt nu een toerist extra op? Ik denk van niet”, zegt John Smits van de VVD, die eerder instemde met het Veerpoort-plan. “Maar in deze tijd, waarin mensen ook naar de Voedselbank moeten, twijfel ik”, aldus Smits. Hij krijgt bijval van Roel Withaar. “Zoveel geld voor een namaak poort, neem me niet kwalijk”, schamperde de ervaren politicus van GemeenteBelangen.

De collegepartijen morrelden echter niet aan de Veerpoort. Volgens wethouder Slingerland levert het plan stoppen ook geen echt voordeel voor de begroting op. “Bovendien willen we Hasselt juist een boost geven. Hasselt is al jarenlang onderwerp van gesprek en daar moeten we de schouders onder blijven zetten. Stop je met dit plan, dan doe je Hasselt ernstig tekort”, vindt Slingerland.

Volgens de oppositie verhoogt de financieel wethouder de OZB ‘uit angst’. Margreet Bosma van het CDA wijst erop dat de Rijksoverheid gemeenten wil ondersteunen als die klappen oplopen door de coronacrisis. Volgens Slingerland komen er echter stevige kortingen aan en is het onzeker wat de economie de komende tijd gaat doen. “Daarom is het te makkelijk om te zeggen dat we bang zijn. Maar we weten niet hoeveel mensen straks voor een uitkering aan de balie staan. We hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken om een gedegen financieel beleid te voeren, ik zou het jammer vinden als we daarvan afstappen.”

En dus gaat de OZB omhoog. Voor een woning van 300.000 euro komt dat neer op 18 euro per jaar.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500