Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Plan voor nieuw woonproject: ‘duurzamer en goedkoper’

Geplaatst op: 5 september 2020

Eddy Beens uit Genemuiden, met voor zich de website van het initiatief.

Eddy Beens heeft met enkele medestanders het plan opgevat om in Zwartewaterland een gemeenschappelijk woonproject te starten. Achterliggende gedachte: “Wonen moet duurzamer en betaalbaarder kunnen.”

Beens en medestander Marianne Slagter willen in de gemeente of in nabije omgeving een bestaand pand of kavel omtoveren tot woongemeenschap. Voorbeeld: een bestaande boerderij opdelen in verschillende appartementen met één gezamenlijke ontmoetingsruimte.

De initiatiefnemers heeft het plan afgelopen voorjaar opgevat. Doel van dit nieuwe plan is om wonen duurzamer en voordeliger te maken. Het idee is om koopappartementen te realiseren in een bestaand pand zonder dat daar een projectontwikkelaar aan te pas komt. “Om de kosten zo laag mogelijk te houden”, beredeneert Beens. Inmiddels is er een initiatiefgroep van vier personen. “We zoeken nog 3 tot 5 mensen die dit ook zien zitten”, vult Eddy aan.

Duurzaamheid speelt een belangrijke, misschien wel dé belangrijkste, rol in dit traject. Zelfvoorzienend leven door stroom en warmte op te wekken en eten te halen uit een moestuin. Verder is het de bedoeling veel spullen gemeenschappelijk bezit worden. “Want waarom zou je met 8 wasmachines gaan werken en met 8 boormachines als je samen voordeliger en milieuvriendelijker uit bent met één exemplaar?”, overdenkt Eddy.

Een specifieke doelgroep hebben Beens en Slagter niet voor ogen: “Leeftijd speelt geen rol. We zoeken vooral mensen die zich kunnen herkennen in onze doelstelling.” Waar de woongemeenschap moet komen is nog onduidelijk. “Maar we hebben al een oriënterend gesprek gehad bij de gemeente Zwartewaterland, dat schiet op. Bij de gemeenten Kampen en Zwolle schiet het niet echt op. Maar dit is wel een meerderjaren plan. We hopen nu medestanders te vinden. Als het over drie jaar zo ver is, dan is het snel. Voor nu vraagt het nog veel brainstormwerk”, sluit Beens af.

Op de site van dit project is meer informatie te vinden.

Gepubliceerd door Robert Jansema

One thought on “Plan voor nieuw woonproject: ‘duurzamer en goedkoper’

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500