Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente wil ’totale verloedering’ tegengaan

Geplaatst op: 11 september 2020

“De totale verloedering, verschrikkelijk. Je wilt er je hond nog niet laten wonen…”, beschreef Margreet Bosma van het CDA donderdagavond de situatie van arbeidsmigranten in een straat in Genemuiden. Ze wilde maar aangeven dat het voorstel van het college van B en W geen moment te laat komt: vanaf nu mogen woningen niet meer verbouwd of geschikt gemaakt worden voor bewoning door ‘meerdere huishoudens’.

De gemeente werkt aan woonbeleid voor deze groep inwoners, maar in de tussentijd zijn er maatregelen nodig. De situatie zoals die nu is, blijft, maar voor nieuwe ontwikkelingen trapt de gemeente op de rem. “We willen belangstellenden de wind uit de zeilen nemen. We willen geen misstanden”, noemt wethouder Gerrit Knol dat.

Het is een onderwerp dat in alle kernen steeds nadrukkelijker leeft: arbeidsmigranten wonen steeds vaker in wijken. Niet altijd in de beste omstandigheden en bovendien is er overlast voor de buurt. Alle partijen zijn daarom blij met het voorstel. “De verhoudingen zijn scheef: er wonen hier meer arbeidsmigranten dan dat ze werken in Zwartewaterland. Het is tijd voor een periode van rust”, vindt Astrid Dijkstra van de PvdA bijvoorbeeld.

Ook de VVD spreekt van een ’terecht en slim’ besluit. Volgens de ChristenUnie zijn er nu ‘onmenselijke’ situaties en de SGP ‘onderschrijft de noodzaak’. BGZ ook wel, maar die partij vraagt zich wel af wat de maatregel voor invloed heeft op bijvoorbeeld kangoeroewoningen en mantelzorgwoningen. Volgens Knol zijn er echter voldoende mogelijkheden om die toe te staan. “Het gaat er vooral om dat we kijken naar waarvoor een woning oorspronkelijk bedoeld was. Een inwonende oma kan natuurlijk, naar kamerverhuur moeten we eerst kijken.”

De Sluziger ondernemer Geert Terwel sprak voor de gemeenteraadsvergadering in. Hij is blij met het beleid. Vijf jaar geleden kaartte hij de noodzaak daarvan al aan bij de gemeente. Het liefst zou hij zelf een stuk schrijven, maakte hij donderdag duidelijk. “Ik schrijf dat kosteloos en snel en met twintig jaar ervaring”, aldus Terwel, die ook voor het aanstaande beleid input heeft geleverd. Wethouder Knol zei nogmaals toe dat de inbreng van Terwel wordt meegenomen. “U heeft veel kennis en ervaring en bent zeer betrokken bij het onderwerp. We maken zeker gebruik van uw aanbod”, aldus Knol, die erop wijst dat er ook huisvesters zijn die het minder nauw nemen met de regels.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500