Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterschakers weer actief

Geplaatst op: 11 september 2020

Dinsdag 8 september  begonnen de schakers van schaakclub ‘Het Zwartewater’ weer aan hun geliefde schaaksport. Ondanks het Coranavirus en het daarbij behorende protocol van de KNSB, werden de ‘schaakmessen’ geslepen.

Harm de Jong opende tegen Ebo Bos. Beide heren werden al vroeg in de morgen, bij het krieken van de dag, in de nabijheid van ’t Ende gespot en probeerden zelfs de deur, die toegang tot het clubgebouw geeft, met een koevoet te forceren, hetgeen gelukkig niet lukte. Desondanks begonnen ook zij, met enige gêne, aan hun schaakpartij. Het werd een zware partij waarbij na enige tijd alle stukken vast stonden. Kort daarop kwamen zij remise oveen.

Noah Emanuels trof Ben ten Klooster. Na de opening 1.e4-e5 volgde een statische strijd waarin de partij gelijk opging. Helaas maakte Ben een fout waarbij zijn loper verloren ging. Na dit verlies kon Noah de partij naar zich toe trekken en gaf Ben op de 23e zet schaakmat.

Henk Terpstra nam het tegen Klaas-v.d. Vinne op. In het begin van de partij raakte Henk een pion kwijt. Toch ging de partij gelijk op, totdat Henk ‘bonvivant’ aanviel en een pion won, maar daarmee en loper verloor. Henk hield lang stand, maar uiteindelijk moest hij de strijd staken en zich gewonnen geven.

Anne Bouma speelde tegen Haaye Tiggelaar. Anne kwam in een ‘Franse verdediging’, 1.e4-e6 terecht. (Met deze zet laat de zwartspeler een deel van het centrum aan wit over, hij speelt een solide verdediging maar heeft iets minder speelruimte). Anne wist hier goed mee om te gaan. Door aanhoudende druk van hem besloot Haaye op de 6e zet zijn ‘koningsvleugel’ te openen, maar dit bleek geen goede aanpak. In de 11e zet rokeerde Haaye naar de nog gesloten ‘damevleugel’, maar zette daarmee de beide torens perfect neer voor een vork. Oeps. Haaye probeerde nog enkele trucjes op te bouwen en valletjes te zetten, maar Anne speelde goed en bracht de partij door het overwicht aan kwaliteit op het bord naar de winst.

Jaap Russchen ontmoette Piet Francoise. Piet moest duidelijk nog wat ‘warmspelen’  na de lange zomerstop. Of was het het nieuwe wapen van Jaap; een spiksplinter nieuwe ‘schaakbril’, waardoor Piet enigszins in ‘geestesvervoering’ raakte.

Na de opening overzag hij een aanval op zijn ‘ravissante dame’ niet waarna deze verloren ging. Piet probeerde nog tegenspel te geven maar stond te veel materiaal achter om nog een vuist te maken en keerde ‘ontgoocheld’ huiswaarts.

Jan Wiers kwam tegen Wim Jurgens uit. Na het aangenomen ‘damegambiet’ 1.d4-d5, 2….dc4. kwam Wim in ontwikkeling achter te staan. Ondanks zijn sterk verdedigen won Jan in het eindspel een loper waarmee de stelling van Wim in ‘schaakduigen’ viel en op de 45e zet gaf hij op.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500