Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wethouder Rietman half jaar op zijn post: ‘ik vermaak me wel’

Geplaatst op: 12 september 2020

Harrie Rietman zetelt inmiddels een half jaar op het gemeentehuis. Als wethouder voor de Partij van de Arbeid werd hij dit voorjaar door zijn fractie naar voren geschoven om deze functie in te nemen.

De inwoner van Genemuiden is geen onbekende in het politieke landschap. Al in 1986 mocht hij in de toenmalige gemeente Genemuiden het progressieve geluid laten horen als raadslid. In 1998 werd hij wethouder van die gemeente en tot 2010 was Rietman fractievoorzitter van PvdA Zwartewaterland.  In 2018 keerde hij – noodgedwongen – terug in de raad wegens ziekte van Jannet Hoentjen. In 2020 werd Rietman, halverwege de zestig, opnieuw wethouder.

“Dat ik wethouder zou worden was in eerste instantie eigenlijk niet de bedoeling. Maar afgelopen winter belde Tamme Spoelstra (fractievoorzitter ChristenUnie, red.) mij op om te vertellen dat de coalitie stuk was gelopen. Ze gingen in gesprek met alle oppositiepartijen om aan een meerderheid te komen”, blikt Rietman terug. “Eigenlijk had ik liever Astrid Dijkstra naar voren geschoven, maar ze was op dat moment niet beschikbaar voor deze functie. Toen werd ik weer wethouder”, vertelt Harrie Rietman.

Het coalitieprogramma van de SGP en de CU werd niet overhoopgegooid. “We wilden vooral graag een vinger in de pap op het gebied van sociaal domein en we wilden ons hard maken voor een beter armoedebeleid. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Nee, ik ben hier zeker niet alleen gekomen om een lege plek in de coalitie op te vullen. We willen als PvdA ook echt wat betekenen voor de inwoners.”

De woensdagmiddag van dit interview is er weer de nodige bedrijvigheid op het gemeentehuis. “Ja, dat was in de eerste periode wel heel anders. Toen ik hier net kwam, zaten we middenin de coronacrisis. In eerste instantie wel lastig, geen ambtenaren op het gemeentehuis die je konden inwerken. Ik heb overigens ook geen gesprekken gehad met voormalig wethouder Coster waarin we de dossiers konden doornemen. Had ik overigens wel graag gewild, maar is er niet van gekomen gezien de situatie. En dan ook nog dat gedoe via Zooms, dat is niets voor mij. Zo vermoeiend, die beeldvergaderingen”, merkt Rietman op.

Ondanks een wat ongewone start heeft de Genemuidenaar de boel naar eigen zeggen goed op de rit. “Ik vermaak me wel. Tuurlijk, het werk is intensief en serieus. Maar dit is echt een leuke baan”, klinkt het enthousiast. Ondanks ‘het leuke werk’, krijgt Rietman de komende periode het nodige werk aan enkele lastige dossiers. “We moeten 50 hectare aan zonnepanelen gaan aanleggen in Zwartewaterland en vijf windmolens plaatsen. De vraag of dat moet gebeuren is nu niet meer aan de orde, we gaan nu kijken naar waar ze moeten komen te staan. Voor 1 juni willen we enkele zoekgebieden (mogelijke nieuwe locatie, red.) hebben vastgesteld. Ik ben me d’r van bewust dat ik, en andere raadsleden, weerstand kunnen verwachten.”

Toch wil Rietman de uitdaging graag aangaan. “Het is geen groot feest, dat energiegebeuren. Maar we willen mensen wel laten begrijpen waarom we dit doen. Overleg daarin is heel belangrijk. Het gaat tenslotte niet om wat Harrie Rietman wil, maar wat goed is voor de samenleving. Ook zet de gemeente in op 50 procent lokaal eigendom van nieuwe energiebronnen, om te voorkomen dat de energieboeren dit als een goudmijntje gaan zien. We willen dat de Zwartewaterlander als het ware hier zijn eigen stroom kan laten opwekken”, legt Rietman uit.

Verder zit Rietman de projectontwikkelaar van nieuwbouwwoningen op het Tag in Genemuiden achter de broek aan. “D’r moet eens wat schot in de zaak komen. De mooie woorden daarover zijn d’r al uit”, merkt hij op. “Daarna gaan we in Genemuiden de focus leggen op het Binnenveld. In Hasselt kijken we of nieuwbouw onder de twee ton op Om De Weede mogelijk is. En we werken daar natuurlijk aan de centrumplannen. Je hoort het wel, ik kan me hier prima vermaken”, sluit Rietman tevreden af.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500