Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tweede coöperatieve zonnestroomproject in gebruik

Geplaatst op: 21 november 2020

Energiecoöperatie Energieke Zwartewaterland heeft haar tweede zonnestroom in gebruik genomen. Dit project is gerealiseerd op het dak van Loonbedrijf A. ten Klooster en levert stroom voor 21 huishoudens in Zwartewaterland.

Energiek Zwartewaterland maakt hiervoor net als bij het eerste project gebruik van de Postcoderoosregeling. Daardoor kunnen inwoners van Zwartewaterland voor een aantrekkelijk bedrag instappen in het project en 15 jaar lang profiteren van belastingvoordeel. Door dat voordeel betalen zij nog maar de helft van de normale stroomprijs. Daarmee dalen hun maandelijks energielasten en dat scheelt in de portemonnee. Bovendien werken de inwoners zo zelf mee aan het vergroenen van energieopwekking en -verbruik in de eigen gemeente. Voorzitter John Bakker: ”Dat is precies wat we willen; samen als inwoners groene energie opwekken en zorgen dat de voordelen daarvan binnen de eigen woongemeenschappen blijven. De energiecoöperatie is daar een heel mooi instrument voor”.

Loonbedrijf A. ten Klooster is gevestigd aan De Velde tussen Hasselt en Zwartsluis. Eigenaar Albert ten Klooster stelde zijn dak graag ter beschikking voor dit coöperatieve project: “Het coöperatieve aspect van dit project sprak mij meteen aan. Door mijn dak ter beschikking te stellen draag ik bij aan meer lokale groene stroom, waarvan ook andere huishoudens kunnen meegenieten. Belangrijk om ook oog te hebben voor de maatschappij’’.

Tussen projectleider Cees Wursten van Energiek Zwartewaterland en Albert ten Klooster is intensief samengewerkt om het project te realiseren. Cees Wursten: “De samenwerking was buitengewoon plezierig. Tijdens zo’n project loop je tegen verschillende zaken aan die je samen moet oplossen. Denk aan de aansluiting op het stroomnet van netbeheerder Enexis en de aanleg door de installateur. De praktijk is altijd net iets complexer dan op papier. Dan is het belangrijk om er steeds samen uit te willen komen en dat is goed gelukt”. Albert ten Klooster deelt de positieve ervaring: “In het begin is het even aftasten en wil je ook weten welke opbrengsten er staan tegenover het 15 jaar lang beschikbaar stellen van je dak. Toen dat eenmaal duidelijk was heb ik ja gezegd en hebben we goed samen gewerkt.”

Albert ten Klooster hoopt dat andere ondernemers of organisaties ook hun dak vol leggen met zonnepanelen: “Ik ben groot voorstander van zon op dak. Laten we in Zwartewaterland eerst zoveel mogelijk onze daken benutten voor zonnestroom. Als alle daken vol liggen kunnen we nog vangrails en geluidswallen benutten. En pas daarna de grond.” Ook doet hij een oproep aan collega-ondernemers: “Ondernemers benut je eigen dak voor zonnepanelen en als je zelf die stroom niet nodig hebt, werk dan samen Energiek Zwartewaterland.”

Energiek Zwartewaterland kijkt al weer vooruit naar het volgende project. John Bakker: “We hebben even rustig aan gedaan met volgende projecten omdat we weten dat de rijksoverheid de postcoderoos gaat veranderen. In de toekomst is geen sprake meer van belastingvoordeel maar van een subsidie. Nu we weten dat die subsidie net zo voordelig uitvalt kunnen we weer verder. Samen de schouders eronder.”

Vanwege de doorgroei is de energiecoöperatie op zoek naar nieuwe bestuursleden en ondersteuners van energieprojecten. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij info@energiek-zwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500