Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ook dit jaar geen Luiemottes door de straten

Geplaatst op: 8 april 2021

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden laat weten dat de Luiemotte, die volgens de traditie gehouden wordt op de eerste dag van mei, ook dit jaar geen doorgang kan vinden in verband met de coronasituatie.

De traditie bestaat al sinds mensenheugenis en is bedoeld om mensen wakker te maken. De Luimottes bestaan meestal uit 6 tot 8 kinderen die gezamenlijk een liedje zingen om de inwoners van de Tapijtstad te wekken: “Luiemotte, luie zotte op goan stoan, ie mun weer noar beadde goan”.

De basis van een Luiemotte wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan. Van oorsprong werd een langslaper gezocht, die in pyjama en op blote voeten op de Luiemotte moest plaatsnemen en op deze manier door Genemuiden werd gedragen. Nu wordt een klein kind op de Luiemotte geplaatst.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500