Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Broers Wentink halen 25.000 euro op in strijd tegen ALS

Geplaatst op: 11 september 2021

De broers Wentink en Thomas Aca.

“Wat ben jij een malloot…”, kreeg Johan Wentink vrijdag van Thomas Acda te horen. De zanger is ambassadeur van de Stichting ALS en wachtte de Genemuidenaar op toen hij vanuit Genemuiden op de fiets de Mont Ventoux bereikte. “Thomas was vorig jaar in deze buurt op vakantie geweest. ‘Daar deed ik met de auto al twee dagen over. Wat een kolere-eind’, zei hij”, lacht Johan.

Hij kan dus na een week fietsen en een dag wandelen nog lachen. Desondanks was het een ‘enorme slijtageslag’, vertelt Johan. “Ik heb echt wel momenten gehad dat ik dacht aan stoppen. Vooral op woensdag. Toen stond er voor het eerst veel tegenwind en vanuit de overnachtingsplek moest ik meteen een berg op. Ik kwam totaal niet in mijn ritme. ‘Nog vijftig kilometer tot de eerste stop’, dacht ik. Kwestie van doorrammen. Maar die dag was echt enorm lastig. Het was ook de langste dag. Ik vertrok om 08.00 uur en was 19.45 uur binnen.”

Gelukkig verliep de slotdag beter. Ook die bestond uit onvergetelijke momenten. “Als verrassing wachtten de motards van het ALS-evenement me vijf kilometer voor de streep op. Onder begeleiding fietste ik vervolgens naar de finish. Daar mocht ik als eerste over een oranje loper. Dat was een moment dat alle emotie er uit kwam. Ook dat de tocht gelukt was. Echt een schitterend moment.”

Ondertussen kregen de broers Wentink gezelschap van een groep Genemuidenaren en collega’s van Visscher Caravelle. Samen zetten ze zich in voor de strijd tegen ALS, de ziekte waaraan collega Erwin lijdt. Met de groep liepen ze zaterdag de Mont Ventoux op. Ook geen inspanning die een normaal mens elke dag doet. “Ik ben een paar blaartjes rijker…”, lacht Johan. “De inspanning op de fiets was zwaarder, maar die sport ben ik gewend. Wandelen doe ik niet zo vaak. Daar heb ik dus best een paar pijntjes aan overgehouden.”

De herinneringen verzachten die nu al. “Boven verwachting”, zegt Johan over de opbrengst van de actie. “We hoopten op 15.000 euro en stelden die bij tot 17.500 euro. Vrijdag stond de teller op 22.000 euro en ondertussen op 24.000 euro. Ongelooflijk hoeveel steun we hebben gekregen. Zelfs bedrijven die we zelf niet benaderden, doneerden een bedrag. Net als jongens waarmee ik vroeger voetbalde en die ik misschien al wel tien jaar niet heb gezien. Echt bijzonder. Daarvoor wil ik iedereen graag bedanken.”

Na een week fietsen en wandelen is het tijd voor de terugtocht. “Of ik die ook fietsend ga doen? Ja, op de fiets in de camper, haha.”

De broers Wentink hebben een Facebookpagina ‘Genemuidenaren strijden tegen ALS’. Daarop staan alle filmpjes en reportages, waaronder een hilarische video met Thomas Acda. De zanger liep zaterdag trouwens zelf ook naar de top van de Mont Ventoux. Ook doneren is uiteraard nog steeds mogelijk.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500