Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Bedrijvendokter hielp mee aan faillissementsfraude’

Geplaatst op: 16 september 2021

Een 52-jarige ‘bedrijvendokter’ uit Genemuiden die een Kampenaar hielp met de doorverkoop van zijn noodlijdende bedrijf heeft een taakstraf gekregen. Hij werkte volgens de rechtbank in Zwolle mee aan de faillissementsfraude van de Kamper ondernemer.

Dat bleek vandaag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De 72-jarige Gerard F. De ondernemer haalde in 2014 zijn noodlijdende meubelzaak leeg vlak voor het aanstaande faillissement. Ondertussen had hij ‘bedrijvendokter’ K.H. in de arm genomen. Woon Outlet Lelystad BV bleef zonder inboedel achter en F. begon intussen, met de meubels, parketvloeren, tapijten en bedden een nieuwe onderneming. Ook ontvreemde hij de Chrysler Grand Voyager uit de boedel. Met zijn nieuwe bedrijf ging het ook niet al te best. Eind 2019 werd hij veroordeeld voor een poging tot het veroorzaken van een ontploffing in zijn meubelzaak aan de Schroefstraat in Lelystad. De curator wist via een civiele rechtszaak eerder al af te dwingen dat F. in 2017 ruim 88.000 euro terug in de boedel stortte. Ook raakte hij zijn Chrysler kwijt. Omdat hij nooit de administratie van de Woon Outlet overlegde, is onbekend gebleven welk bedrag hij precies gefraudeerd heeft, zo stelt de rechtbank. F. kreeg een taakstraf van 100 uur.

‘Bedrijvendokter’ K. H. uit Genemuiden kreeg dezelfde taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden opgelegd. De man hield onder andere de administratie voor twee bedrijven niet goed bij, waardoor de curator geen goed zicht op de situatie kon krijgen. Zo werd de lege BV aan een ‘katvanger’ verkocht, iemand op wie de schulden niet te verhalen vielen. Ook gaf hij de curator vervalste financiële informatie. De rechtbank acht bewezen dat hij meewerkte aan de faillissementsfraude. Tegen de twee waren taakstraffen geëist.

Door: Michiel Satink, Juridisch Persbureau Zwolle

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500