Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgemeester: ‘In grote groepen samenkomen kan écht niet meer’

Geplaatst op: 4 november 2021

Iedere week doen meer Zwartewaterlanders een coronatest en van de mogelijkheid om te vaccineren bij de huisarts wordt goed gebruik gemaakt. “Onze inwoners zijn zich bewuster van de risico’s”, aldus burgemeester Eddy Bilder. “Dat is ook heel belangrijk. Vooral in Genemuiden zijn veel besmettingen. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen kunnen we het virus afremmen. Houd je aan de basisregels en kom nu niet meer in grote groepen bij elkaar.”

De besmettingen in de gemeente Zwartewaterland zijn vooral hard opgelopen in Genemuiden. “In Genemuiden komen mensen vaak in grote groepen bij elkaar. Dat kan nu echt niet meer”, aldus burgemeester Bilder. Veel besmettingen gebeuren in huiselijke kring. “De situatie in Genemuiden is op dit moment zeer ernstig. Voor inwoners van Genemuiden is het nu belangrijker dan ooit dat ze zich houden aan de basisregels. Alleen zo voorkomen we samen dat er straks strengere maatregelen in onze gemeente nodig zijn. Het komt er nu op aan!”

In andere delen van de gemeente nam vorige week het aantal besmettingen af. Burgemeester Bilder: “Veel van onze inwoners begrijpen de ernst van de situatie. Dat zorgt er ook voor dat ze weer extra aandacht hebben voor de basisregels en voor het testen. Dat zien we terug in de cijfers. Maar het is belangrijk dat we overal in de gemeente met elkaar ook de komende periode de regels blijven naleven en dat we begrip houden voor elkaar. Ik hoop ook dar de nieuwe maatregelen van het kabinet helpen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.”

Volgens Bilder zijn mensen zich nu bewuster van de risico’s. “Uit veiligheidsoverwegingen gaan er bijvoorbeeld minder mensen naar de kerk. En kerken nemen zelf ook maatregelen. Zoals de tijdelijke sluiting van de jongerensoos 3:16. Dat kenmerkt ook onze gemeenschap. Iedereen draagt er op zijn eigen manier aan bij dat we het aantal besmettingen in onze gemeente proberen terug te dringen.”

De meeste besmettingen doen zich in de gemeente Zwartewaterland voor onder kinderen en jongeren tot 20 jaar. Daarna volgt de groep van 21 tot 40 jaar. Burgemeester Bilder: “Voor jongeren was de lockdown al een moeilijke tijd. Ik roep hen op om vol te houden. Blijf de basisregels volgen en laat je bij klachten op tijd testen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen om je heen.”

Deze week opende een nieuwe testlocatie aan d’Overtoom in Genemuiden. Bilder: “Elke week laten meer mensen zich testen. Onze inwoners nemen daarin hun verantwoordelijkheid. Dat willen we stimuleren door het testen binnen onze gemeentegrenzen zo laagdrempelig mogelijk te houden.” En ben je positief getest? “Blijf dan thuis!”, benadrukt de burgemeester.

De afgelopen twee dinsdagen konden inwoners zich laten vaccineren bij de huisartsen in De Steenpoort in Genemuiden. “Daar is veel gebruik van gemaakt. We hopen dat dit op den duur terug te zien is in de besmettingscijfers.”

In het terugdringen van het aantal besmettingen is een belangrijke rol weggelegd voor de horeca en (sport)verenigingen. Bilder: “Doordat we intensiever het coronatoegangsbewijs op deze plekken gaan gebruiken, verminderen we het besmettingsrisico en verkleinen we met elkaar de kans dat het virus kan rondgaan. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen.”

Voor verenigingen is het gebruik van het coronatoegangsbewijs nieuw. “Als gemeente willen we met de horeca en verenigingen meedenken en fungeren als vraagbaak. Want alleen samen komen er doorheen.”

De burgemeester beseft zich dat er veel op de horeca en verenigingen afkomt. Er zijn ook veel vragen over de uitvoering van de nieuwe maatregelen. De gemeente staat in nauw contact met zowel de horeca als de verenigingen en denkt mee.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500